Annons

Med spegeln mot svenska folket

Med sin avslappnade karaktär och ständiga humoristiska undertoner har han skapat underhållning sedan 60-talet. Och inte sällan har det blivit karikatyrer över hur vi beter oss.
– Det har varit lite som att hålla upp en spegel mot svenska folket, säger allkonstnären Lasse Åberg. 

Scen | 08 Mars 2020 16:30

Idag ägnar Lasse Åberg mycket tid åt konsten på sitt museum i Bålsta.

FOTO: Pressbild

Med ett stort antal program och filmer för såväl unga som vuxna har Lasse Åberg rotat sig i den svenska folksjälen. Inte sällan har han gjort det som den lite udda och bortkomne antihjälten, som ändå på ett eller annat sätt oftast gått som moralisk segrare ur berättelsen.

Men hur är det? Hejar Lasse Åberg, liksom den sällskapsresande brödrostkontrollanten Stig-Helmer Olsson, på Bajen (Hammarby) i fotboll?

– Haha, nä… det är bara Stig-Helmer. Och det beror helt enkelt på att jag har förlagt hans hemtrakter till gamla Söder i Stockholm. Då är man per automatik ett bajenfan. Hålla på Djurgårn’ går ju inte, och AIK är definitivt uteslutet om man är från Söder. Så det var så det fick bli. Själv är jag partilös när det gäller fotboll. Om jag hållit på nåt lag så har det väl varit Bålsta IF, säger han med ett lätt skrockande.

Håller igång

Till hösten kommer hans nyskrivna föreställning Trazan och Banarne – Banankontakt till Kungsbacka. Själv är han inte med på scen, vare sig som skådespelare eller musiker, men det betyder inte att han har lagt av.

– Nej då. Jag och Janne Schaeffer är ute och kör lite. Vi var nere i Hunnebostrand senast för någon månad sedan, så jo vi gör lite olika jobb.

Dessutom har han för närvarande fullt upp med nya projekt i sitt muséum som ligger i just Bålsta. För många är Lasse Åberg kanske lika känd som konstnär, och muséet, som förutom hyser Lasse Åbergs egen konst, kan även stoltsera med verk av berömda serietecknare samt en gedigen samling disneykonst.

– Jag har sedan 60-talet fascinerats av popkonst, och så småningom började jag att samla på disneyfigurer. Så ja det har alltid funnits med, och idag har vi en av världens främsta samlingar av disneyprylar.

I maj fyller Lasse Åberg 80. Filmtajm, Sångtajm, Disneytajm, Electric Banana Band, Sällskapsresor och en rad andra påhitt har det blivit genom åren.

Har du något särskilt minne, varmt eller kallt, från allt du har gjort så här långt? 

 – Kallt ja… för mig är ett av de trevligaste minnena från när vi var i Verbier och filmade Snowroller, eller Sällskapsresan 2 som den kom att kallas. Hela miljön och allt kring den inspelningen var väldigt trevlig, säger Lasse Åberg.

Du har gjort mycket ungdomsprogram, och i dina filmer är du ofta en karaktär som står lite utanför den vanliga klungan – ser du på vuxenvärlden ur ett ungdoms- eller utanförsperspektiv?

Lasse Åberg tänker efter en stund…

– Ja, när vi gjorde Trazan och Banarne så var ju Trazan den lugne och sansade typen som vägledde den lite mer impulsive och påhittige Banarne. Trazan kunde nog till och med vara lite mästrande. Sen har vi den vilsne Stig-Helmer som har den här galne norrmannen som kompis, och som tror att han vägleder Stig-Helmer, men istället blir det ofta lite galet. Så jag har väl dels jobbat med de här parrelationerna. Men sen har väl mycket handlat om att se att situationer lätt kan bli lite humoristiska, och att hålla upp en spegel mot svenska folket för att visa hur vi ser ut när vi är på charterresa eller lever båtliv.

Läs även: Åbergs djungeläventyr till Kungsbacka.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sommargata ska höja stämningen

Nyheter Nu händer det saker i Kungsbacka centrum. Norra torggatan ställs om till stadens sommargata. – Nordic Surfers kommer hit ...

Ändrar rutten och satsar på nytt rekord

Nyheter För tionde året i rad skulle de cykla från Sverige till Paris för att samla pengar till ...

Skolskjutsbeslut klara

Skola Nu har kommunen skickat ut beslut om skolskjuts. Förra årets hårda strid där föräldrar fick ...
Annons