Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos mars 21, 2019
dag
Skurar
9°C
 

Med nyckelknippan mellan fingrarna

Går jag hem själv i natten ligger mamma vaken i sängen ihop med sitt adrenalinpåslag. Jag vet att hon då och då kikar mot klockan och skulle aldrig somna förrän hon hör nyckeln vridas om i nyckelhålet. När jag är på fest tittar hon regelbundet på min Facebookprofil för att se att jag varit aktiv under kvällen. Jag vet att hon inte vill störa men tillslut inte kan låta bli att ringa mig om hon hör sirenerna ljuda genom natten när jag borde vara på väg hem. Om jag inte svarar har det hänt att hon sökt upp mina kompisars mobilnummer på Eniro och när de inte svarat har hon spårat mig på Hitta Iphone. Skulle något hända mig eller min syster vet jag att min mamma är den första att springa ut i pyjamasen mitt i natten för att rädda oss. 

Nu låter det kanske som att min mamma är anställd på Säpo och har blivit lite arbetsskadad. Tyvärr är det inte så. Min mamma är bara en vanlig förälder som likt de flesta andra föräldrar oroar sig över de sexualbrott som enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) drabbar 250 döttrar varje dag i Sverige.

Vidare visar Brå att 13 kvinnor dödas av män i deras närhet varje år. Utöver detta förfärliga faktum är det anmärkningsvärda i sammanhanget att samhället inte vid några andra brott lägger över skulden på offret på samma sätt.

För vad händer när en kvinna hittas mördad i ett joggingspår år 2015? Polisens presstalesman uppmanar kvinnor att inte vara ute och springa med hörlurar i öronen. Vad händer när det år 2016 sker åtta överfall mot kvinnor utomhus under två veckor? Polisen uppmanar kvinnor att inte befinna sig utomhus ensamma mellan klockan 23 och 06. 

Budskap likt dessa kan tolkas som att om jag går hem från festen senare än 23 och utsätts för brott är det delvis mitt eget ansvar? Jag skulle ju varit mer försiktig. 

För aldrig hörs väl polisen uppmana män att stanna hemma om nätterna, eftersom risken finns att de dör i gruppskjutningar? Eller som när en man 2016 skulle köpa sex av en tjej i skogen och istället blev mördad? Inte uppmanade polisen män att sluta köpa sex av unga tjejer. Jag tror inte heller de la någon vikt vid om han hade hörlurar i öronen eller inte. 

Jag vill också tro att om 13 fotbollssupportrar hade dödats på grund av våld på läktaren varje år skulle samhället ta ett samlat krafttag mot detta. Men när det kommer till dödligt våld mot kvinnor är det inte lika självklart att hitta förklaringen utanför kvinnan själv och hennes beteendemönster. 

Går jag hem själv tittar jag mig ständigt över axeln. Jag tar omvägen genom stan för att hitta belysta gator. Jag undviker närkontakt. När jag möter en man noterar jag att han anstränger sig för att se ofarlig ut samtidigt som han passerar. Jag förstår att han förstår att jag var rädd för mötet. Jag får dåligt samvete för att han kanske fick dåligt samvete. Men det finns inte tid att känna skuld nu. Mina sinnen kräver skärpa en stund till. Jag har nyckelknippan i handen med nyckeln som vapen mellan fingrarna. Jag gör vad jag kan för att min mamma inte ska bli den som ska behöva springa ut i pyjamasen mitt i natten.

Filippa Andersson

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 mars

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

Kl 12 Sång till lunch i Släps kyrka med manskören Gubbröra under ledning av Maria Blåberg. Därefter lunch i församlingshemmet.

 Kl 12–13. Tisdagsträff i Varlakyrkan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!