Annons

Matilda – illustratören som saknar sin trädgård

Den finns där, men med tre småttingar hemma samt jobbet som frilansande illustratör och grafisk designer är det inte lätt att få så mycket gjort.
– Men jag gillar verkligen min trädgård, säger frillesäsingen Matilda Serholt.

Familj | 12 Juli 2020 17:20

Illustratören Matilda Serholt trivs i trädgården, men har inte alltid så mycket tid som hon önskar att spendera tid där. Här med yngsta dottern Hillevi som också trivs i det gröna.

FOTO: Privat

Två böcker om 5-årige Rune är redan släppta, och till hösten kommer ett par lätta faktaböcker. Böckerna är skapelser av författaren Daniel Waluszewski och de har samtliga blivit illustrerade av Matilda Serholt från Frillesås.

– De första handlar om en liten pojk som heter Rune och som är nyfiken på olika saker. I den senaste som släpptes är han nyfiken på klimatet och det blir väldigt övergripande med frågor om källsortering och klimat. Den första handlar om elektricitet, så då är han nyfiken på vad det är för något, förklarar hon.

Kunden avgör

Matilda Serholt är utbildad grafisk designer, så att göra illustrationer till barnböcker är inte det enda hon pysslar med.

– Jag har gjort mönster till tapeter, jobbat med hemsidor och webbsajter. Och så har jag gjort illustrationer till broschyren Amningshjälpen med nio bilder på stegen efter en förlossning från det att bebisen är ute tills att den ammar. Det är kunden som avgör vad det blir, berättar hon.

Hur kom du i kontakt med författaren till Rune-böckerna, kände ni varandra sedan tidigare?
– Nej det var han som kontaktade mig till första boken, och sedan blev det att vi fortsatte samarbeta, säger Matilda Serholt. Hon fortsätter:

– Jobbet till den första boken påbörjade jag när min dotter bara var fem dagar gammal. Men hon sov mycket, eller satt med på min arm när jag skissade, så det gick fint.

Är det utmanande att illustrera barnböcker?
– Ja man kan utmana sig hur mycket som helst. Ofta säger man ju att text plus bild blir en tredje nivå. Målgruppen är egentligen barn i förskoleåldern, men de som köper böckerna är ju oftast vuxna – så det gäller att även tänka in vuxna som målgrupp. De ska ju helst tycka att det är kul och intressanta böcker, säger Matilda Serholt.

Vill ut i trädgården

Just nu njuter Matilda Serholt av föräldraledighet i väntan på nya uppdrag. En sak som hon vill få tid till, men inte riktigt lyckas komma igång med, är att vara ute och arbeta i trädgården.

– Det är inte så lätt när man har tre barn. Och min yngsta är bara sju månader, så det är lite svårt att be dem hjälpa till. Men jag gillar verkligen min trädgård, säger Matilda Serholt.

Läs fler nyheter på norrahalland.se – klicka här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kökaos på E6 efter olycka

Trafik Förmiddagens krock mellan en trailerdragande lastbil och ett TMA-fordon har under dagen skapat långa köer på E6 ...

Lastbil krockat med skyddsbil – förare till sjukhus

Trafik En trailerdragande lastbil har krockat med ett TMA-fordon, även kallat skyddsbil, på E6:an vid Frillesås. Föraren har ...

Slottsträdgård imponerar på resemagasin

Nyheter Tjolöholms slott hamnar på fjärde plats när resemagasinet Vagabond listar Europas åtta vackraste trädgårdar. Listan ...
Annons