Vädret idag
Skurar
17°C
Prognos juni 20, 2018
dag
Skurar
18°C
 

Många A-traktorer med körförbud efter nya kraven

Nya besiktningskrav började nyligen gälla för landets A-traktorer. Nu visar färsk statistik att tusentals fordon har fått körförbud efter regeländringen.

 

Som Norra Halland tidigare har rapporterat infördes den 20 maj kontrollbesiktningskrav för landets A-traktorer. De riskerade körförbud om de inte besiktades i tid. De nya besiktningsreglerna innebar också att närmare 300 000 bilar fick tidigarelagt besiktningsdatum och skulle besiktas i maj månad. Nu visar färsk statistik att det är cirka 12 200 A-traktorer och 23 000 bilar i trafik som inte har besiktats i tid.

 

Kravet på kontrollbesiktning för A-traktorer är en anpassning till EU-lagstiftningen och infördes med målet att öka trafiksäkerheten.

– Att det är så många A-traktorer som inte kontrollbesiktats är en indikation på att de är i ett sådant skick som gör att de inte skulle bli godkända i dagsläget, säger Anders Gunneriusson, senior rådgivare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

 

När det gäller besiktning av bilar ger sifforna en mer positiv bild än vad Transportstyrelsen hade räknat med:

– Det fanns farhågor att många bilägare skulle missa att de fått ett nytt tidigarelagt besiktningsdatum och därmed få körförbud. Nu kan vi konstatera att det inte blev så. Av de 49 932 som nu belagts med körförbud efter maj månad, så är 45 procent av dessa avställda och 9 procent avregistrerade. Det innebär att cirka 23 000 fordon som berörts av de nya reglerna och som är i trafik fått körförbud. Det är inte högre än någon annan månad under året, säger Anders Gunneriusson.

 

Foto: Arkivfoto

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!