Vädret idag
Klart
9°C
Prognos oktober 24, 2018
dag
Soligt
10°C
 

Man ska aldrig, aldrig kasta papper!

Hur svårt kan det vara att göra rätt, tänker jag ofta när jag kör förbi återvinningsstationer. Här står olika kärl med tydlig märkning vad man får slänga i dem. Inte någonstans står det att här kan du ställa den gammal nedsuttna soffa eller här ska sängen med tillhörande madrass slängas. Hur kommer det sig då att folk ändå slänger fel skräp på fel plats? Är det okunskap eller lathet, eller kanske mest troligt en kombination av båda.

Jag tycker det är fantastiskt att vi har återvinningsstationer på nära håll. Där jag bor har vi två stycken inom fem minuters bilavstånd. Mina upprörda känslor i dag beror på att jag nyligen körde förbi en återvinningsstation där det låg en hel hög med bråte, brädor, några säckar med något i, däck och så en gammal murken soffa, bara ställt utmed vägen vid återvinningsstationen. Vad är det för fel på folk? Hade personen eller personerna kört i en kvart till hade de varit på rätt ställe för att slänga just det skräp de nu gjort sig av med, men på fel plats. Sedan kan man alltid slänga fel, men det här skräpet var mer än felslängt. Sedan får jag väl se det positiva, personen kunde ju slängt det rätt ut i naturen.

Kanske har jag blivit lite av en skräppolis med åren, eller började det redan när jag var liten. Jag var med i Mulle som barn, och där satt vi ett antal 4-5-åringar och fick lära oss att man inte ska slänga skräp i naturen. Jag minns sången vi sjöng: ”Man ska aldrig, aldrig, aldrig kasta papper. Alltid, alltid, alltid plocka upp. Vi har fått våra ögon för att vi ska se, och händer och fingrar de plocka vi med…”.

Vid denna tiden var mina föräldrar och jag på semester. Vi var vid en sjö och badade där ett gäng ungdomar satt och festade och kastade ölburkarna kring sig. Som den lillgamla lilla 4-åring jag var gick jag fram till dem och sa: ”Man får inte kasta skräp i naturen”. Mina föräldrar blev oroliga att ungdomarna skulle bli irriterade eller de trodde nog i alla fall att de skulle ignorera mig. Men inte, de reste sig upp och började städa upp det som det slängt.

Så kunde vi som barn veta vad som är rätt och fel och att skräp inte hör hemma i naturen, ska vi väl som vuxna inte ha sämre vett än att vi kan hålla snyggt efter oss och inte förvänta oss att andra ska städa upp efter oss.

Annika Lundby
Annika Lundby Reporter & Familjeredaktör 0300- 52 13 65

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Tycker du att det är obehagligt att vara ute i skogen under jakt?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 oktober

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

kl 10.30 Minibio i Sagogrottan på Fyren för barn 2–4 år, kl 11 för barn 4–6 år.

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 17–18.30 Prova på bollek i Lindälvshallen. För alla åldrar. 

kl 19 Quiz-kväll på Nyfiket i Frillesås. 

kl 19.30–22 Ljuva 60-tal. Nostalgiafton med Biggo Music...

Läs Mer

Så här funkar eNH!