Vädret idag
Molnigt
19°C
Prognos juni 26, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
22°C
 

Man döms för våldtäkten i Billdal

Mannen som stått åtalad för den grova våldtäkten på en åttaårig flicka i Billdal för 24 år sedan dömdes i dag för gärningen. Straffet blev sex års fängelse. Mannen nekar till brottet.

 

I Billdal 1995 cyklade den åttaåriga flickan hem från skolan och blev överfallen av en okänd man. Mannen drog in flickan i ett skogsområde och misshandlade henne och utsatte henne för en grov våldtäkt. 24 år senare kunde fallet lösas genom en ny lagstiftning som möjliggjorde så kallade familjesökningar på DNA-spår. Mannen som DNA:t spårades till är i dag 58 år gammal och boende i Sjuhärad. Han nekar till gärningen. Enligt tingsrätten finns det dock ingen anledning att ifrågasätta DNA-analysen och det finns inget som talar mot att han är gärningsmannen. Däremot ska han haft en viss anknytning till platsen då han tidigare ibland bott i området under sommaren.

 

Tingsrätten beskriver den grova våldtäkten som ”ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn” och att brottet ”ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet”. Våldtäkten ska även ha innefattat ett våld som gjorde att hon fick allvarliga skador.

 

Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas till fängelse i sju år. Enligt Tingsrätten är straffvärdet åtta års fängelse men man reducerar straffet med två år eftersom det förflutit "ovanligt lång tid" sedan brottet begicks. Mannen döms därmed till sex års fängelse. Han ska även betala ett skadestånd på 115 000 kronor till målsägande.

 

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 64 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 25 juni

Kl 10.30 Dramatiserad barnvisning på Tjolöholms slott. 

Kl 12–13.30 Tisdags-träff i Varlakyrkan. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

Kl 19-20 Sommargympa på gräsmattan bakom församlingshemmet vid Onsala kyrka, oavsett väder. Arr: Onsala gymnastikförening och Onsala församling.

Onsdag 26 juni

Kl 11–12.30 Senior i Kungsbacka/träffpunkterna anordnar bingo på Mötesplats...

Läs Mer

Så här funkar eNH!