Annons

Man döms för våldtäkten i Billdal

Mannen som stått åtalad för den grova våldtäkten på en åttaårig flicka i Billdal för 24 år sedan dömdes i dag för gärningen. Straffet blev sex års fängelse. Mannen nekar till brottet.
Nyheter | 21 Maj 2019 12:00

Mannen som stått åtalad för den grova våldtäkten på en åttaårig flicka i Billdal för 24 år sedan dömdes i dag för gärningen. Straffet blev sex års fängelse. Mannen nekar till brottet.

 

I Billdal 1995 cyklade den åttaåriga flickan hem från skolan och blev överfallen av en okänd man. Mannen drog in flickan i ett skogsområde och misshandlade henne och utsatte henne för en grov våldtäkt. 24 år senare kunde fallet lösas genom en ny lagstiftning som möjliggjorde så kallade familjesökningar på DNA-spår. Mannen som DNA:t spårades till är i dag 58 år gammal och boende i Sjuhärad. Han nekar till gärningen. Enligt tingsrätten finns det dock ingen anledning att ifrågasätta DNA-analysen och det finns inget som talar mot att han är gärningsmannen. Däremot ska han haft en viss anknytning till platsen då han tidigare ibland bott i området under sommaren.

 

Tingsrätten beskriver den grova våldtäkten som ”ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn” och att brottet ”ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet”. Våldtäkten ska även ha innefattat ett våld som gjorde att hon fick allvarliga skador.

 

Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas till fängelse i sju år. Enligt Tingsrätten är straffvärdet åtta års fängelse men man reducerar straffet med två år eftersom det förflutit “ovanligt lång tid” sedan brottet begicks. Mannen döms därmed till sex års fängelse. Han ska även betala ett skadestånd på 115 000 kronor till målsägande.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Överklagade - nu skärps utpressarnas straff

Nyheter Det lönade sig inte att överklaga. Istället för sänkt straff får nu två Kungsbackabor som ...

Tre av fyra skolskjutsbeslut fel

Trafik Knappt hälften av skolskjutsärendena har nu avgjorts i domstol. I 75 procent av fallen har kommunen fått backning. – ...

Erkände grov brottslighet – nu frikänns han

Nyheter Vid ett tillslag i en lägenhet i Göteborg hittade polisen 9 800 gram cannabis och en pistol. Några dagar senare sa en 20-årig kungsbackabo att narkotikan och vapnet tillhörde honom. Han åtalades för brotten och frihetsberövades i drygt två månader. Nu frikänns han av tingsrätten.
Annons