Annons

Mammor och barn undersöks i stor studie om covid-19

Vad har corona-pandemin som sådan och sjukdomen i sig betytt för gravida kvinnor och deras partners?
Det undersöks just nu i en nationell studie där även Halland är del.

Vård | 04 April 2021 07:00

Det är Kvinnokliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset som dragit igång Cope-studien, där också Region Halland är med.
Sammanlagt deltar ett 20-tal förlossningskliniker runt om i landet.
Ansvarig för studien i den norra delen av Halland är Sandra Holmström, specialistläkare på Kvinnokliniken på Varbergs sjukhus.
– Undersökningen har redan dragit till sig en del internationellt intresse, bland annat från WHO, säger hon.

Samlar in olika prover

Forskningsstudien är uppdelad i olika delar, där en handlar om att samla in och undersöka olika prover som till exempel blodprov som tas under själva graviditeten, men också blod från navelsträngen, ryggmärgsvätska i de fall som förlossningen sker via kejsarsnitt med ryggmärgsbedövning samt virusprov från näsa och hals från både mamma och barn.
Provsvaren samlas sedan i en biobank och själva syftet är att ta reda på hur en covid-19 infektion under graviditeten påverkar hur det går för mamma och barn.

Sandra Holmström, specialistläkare på Kvinnokliniken på Varbergs sjukhus, håller i Cope-studien i norra Halland. ” Det är viktigt att vi får veta hur kvinnor har mått under den här speciella tiden. Pandemin har berört hela samhället, men det är få grupper som varit så påverkade och utsatta som de gravida”, säger hon.

Man kommer också att studera hur virus utsöndras under graviditeten, förlossningen och under amningsperioden, samt hur immunitet byggs upp hos mamman och det nyfödda barnet. Bland det man vill ta reda på är om mamman kan smitta barnet med viruset underförlossningen eller i sambandmed amning, om hon själv är sjuk i covid-19.
– Vi vet fortfarande så lite om viruset och hur det påverkar vi en graviditet. Vi har så oändligt mycket kvar att lära oss om det här, säger Sandra Holmström.

Enkätbaserad del

Den biomedicinska delen av forskningsprojektet är dock inte öppen för dem som går till barnmorska och föder i Halland.
– Studien utgår från Sahlgrenska som tillhör biobank väst. Halland tillhör biobank syd och det blev för komplicerat att göra en egen ansökan i nuläget. Beroende på hur länge studien fortgår kan det bli aktuellt för Halland att gå med i biobanksstudien längre fram. I nuläget är Halland enbart med i den andra delen som är enkätbasared. Men den är väl så viktig, menar Sandra Holmström.
I enkätundersökningen vänder man sig till både mamman och hennes partner, för att ta reda på dels hur det upplevts att vara gravid och föda barn under en pandemi, dels hur det upplevts som partner.
­– Det är viktigt att vi får veta hur kvinnor har mått under den här speciella tiden. Pandemin har berört hela samhället, men det är få grupper som varit så påverkade och utsatta som de gravida, säger Sandra Holmström.
Det går att anmäla sig till studien via sin barnmorska.
Studien söker både efter kvinnor som har haft och inte haft covid-19. Beroende på det delas man sedan in i olika grupper.

Något högre risk för gravida

Enligt Folkhälsomyndigheten löper gravida en något högre risk att bli sjuka i covid-19, vilket i sin tur kan innebära en förhöjd risk att barnet föds för tidigt. Luftvägsinfektioner i samband med förlossning bedöms också som besvärligt och en extra risk för kvinnan som ska föda. Socialstyrelsen klassar gravida i vecka 20 till 36 som riskgrupp. Det går att ta ut föräldrapenning från vecka 32 och det rekommenderas starkt från vecka 36.

Mer läsning:

Coronaläget i Halland 

Hög smittspridning kräver mer: begränsa umgänget

Tillgången på vaccin god – nu ökar vaccinationstakten

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Förvaltningschefen nöjd med alternativa verksamheten

Vård Den dagliga verksamheten för personer med funktionshinder har varit utflyttad till och från i ett år. Nu fö...

Covidsmitta på äldreboende

Nyheter Det finns två bekräftade fall av covid-19 på kommunens vård- och omsorgsboenden. Helene Ljungqvist, verksamhetschef för Vå...

Mår dåligt utan daglig verksamhet

Vård Ända sedan december har den dagliga verksamheten där Rasmus Ellerot går varit stängd. Och nu börjar ...
Annons