Annons

"Mammor borde lyssna på sina egna råd"

Kungsbackatjejen Elsa Källgren, 18, älskar poesi. Nästan lika mycket som hon älskar sin mamma. Så när hon skrev en dikt till Mamma var succén naturligtvis given. Dikten vann pris och idag, på Mors Dag, delar hon med sig av den till alla mammor.

Skola | 31 Maj 2020 18:38

– En del mammor borde lyssna mer på sina egna råd, säger Elsa Källgren som nyss vann en prestigefull skrivartävling med sin dikt Några ord till Mamma.

FOTO: Privat

MER OM ELSA KÄLLGREN

Ålder: 18 år

Yrke: studerar estetiskt program med inriktning dans på Aranäsgymnasiet

Bor: i Kungsbacka

Familj: mamma, pappa och åtta syskon

Fritidsintressen: sjunga, dansa, spela teater och skriva

Äter helst: vad som helst som mamma lagar – hon är en riktig mästerkock

Dricker helst: vatten och kombuchaläsk

Läser helst: blandat – gillar skräck

Kollar helst: älskar skräckfilm

Lyssnar helst på: musikalmusik eller lovsång – är konfirmandledare som tycker att lovsång är något av det härligaste som finns

Motto: har inget ”riktigt” motto, men försöker stanna upp då och då för att fundera på vad som egentligen är viktigt i livet

Drömmer om: att få uppträda som musikalartist på någon av de större musikalscenerna och om att skriva en bok

Är rädd för: ”att någon i min familj ska bli sjuk eller försvinna ifrån mig.”

Dold talang: har ganska bra hand med hundar

Aktuell: en av tre vinnare i Författarcentrums prestigefulla skrivartävling Jag skriver i dina ord

Speciellt riktar hon sig till de mammor, som säger till sina döttrar att de duger som de är, men som samtidigt inte tycker att de själva duger alls. Alla mammor som ger råd till sina döttrar, men som själva också skulle behöva lite goda råd – från sina döttrar.

Inspireras av Tikkanen

I sin Några ord till Mamma har Elsa Källgren låtit sig inspireras av dikten Några ord till min kära dotter, om jag hade någon, skriven av Märta Tikkanen, som i sin tur låtit sig inspireras av dikten med samma namn, skriven av Anna Maria Lenngren.

I Några ord till Mamma vill Elsa Källgren peka på vikten av att man som mamma till en dotter lever som man lär. Frasen “Du duger som du är” kommer ju så lätt på skam, om man som förälder i nästa sekund själv gör allt för att leva upp till den idealbild av hur en kvinna “ska vara” som vi alla ständigt matas med.

“En mamma är en förebild”

– Jag har tänkt mycket på dubbelmoralen kring det där, som finns hos många. Hur den påverkar i relationen mellan mammor och döttrar. Vi påverkas så mycket av våra förebilder och som mamma ska man ju vara en förebild för sin dotter, säger Elsa Källgren eftertänksamt.

– En del mammor borde lyssna mer på sina egna råd. Då tror jag de lättare skulle få barn och unga att lyssna. Det är ju svårt att förstå vad de säger när de gör helt andra saker, fortsätter hon.

“Mammor pressas också”

Elsa tycker själv det ibland kan vara svårt att värja sig mot alla bilder av hur man “ska vara”. Vi möter dem alla, överallt och för många blir pressen på att vara perfekt ett tungt ok att bära.

Att många unga tjejer känner sig stressade av alla förväntningar pratas det ganska mycket om.

– Men mammorna lever med en press de också. Nästan lika mycket som vi unga tjejer gör. När man känner att det blir för mycket kan man läsa min dikt Några ord till Mamma. Så här på Mors Dag passar den extra bra, säger Elsa Källgren med ett litet skratt.

En av tre vinnare

Det är emellertid inte bara mammor som kan charmas av Elsas lilla dikt. Nyligen korades den till en av tre vinnande bidrag i prestigefulla Författarcentrums riksomfattande skrivartävling Jag skriver i dina ord. En tävling som riktar sig till gymnasister med passion för skrivande. I år arrangerades den  för sjätte gången.

Uppdraget till de tävlande är att skriva en valfri text med utgångspunkt från en redan existerande dikt eller låttext. ”Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon…” var den text som Elsa föll för.

– Jag läste både Märta Tikkanens och Anna Maria Lenngrens dikter och fick en idé och sedan fortsatte jag bara så, förklarar Elsa Källgren processen som fick dikten att bli till.

“Träffsäkert och drabbande”

Författarcentrums sparsmakade jury blev eld och lågor. Med motiveringen: ”’Några ord till mamma” är en mycket välskriven text som på ett självklart sätt skriver fram angelägna frågor. Här blottläggs skillnaderna mellan förälderns tal och handling, träffsäkert och drabbande. Texten vänder effektivt på förlagornas perspektiv, och sätter fingret på vad som skulle kunna vara en mammas djupaste hemligheter.” valde de Elsa till en av de tre vinnare som skulle utses bland en stor mängd skickliga skribenter.

Pluggar dans på Aranäs

Jag skriver i dina ord är den första skrivartävling Elsa Källgren deltar i och Några ord till Mamma den första dikt hon lämnar ut till “allmän beskådan”. Till vardags lägger hon just nu grundbulten till drömkarriären som musikalartist med studier på Aranäsgymnasiets estetiska program med inriktning dans.

Skrivandet är visserligen något hon alltid hållit på med. Men bara för att rensa huvudet och bearbeta egna känslor och intryck.

– Jag har alltid skrivit dagbok – och lite dikter. Men aldrig för att någon annan ska läsa dem, säger Elsa Källgren.

Tävla gav mersmak

Den detaljen ser dock ut att komma att ändras ganska snart. Tävlandet gav blodad tand.

– Ja, att tävla var riktigt kul! Så nu kan jag tänka mig att fortsätta med det, skrattar Elsa Källgren.

Några ord till Mamma

Mamma, du är min förebild och jag är förvirrad
Var dig själv, du duger som du är! Detta säger du, med magasinet uppslaget framför dömande ögon och jag vet att du önskar att du var som dem
Du uppmanar mig: tillåt dig din svaghet, samtidigt som du gömmer dina tårar i duschen för att inte verka klen, för att inte verka maktlös
Gå din egen väg, hör jag dig påstå innan du fortsätter följa efter alla de andra
På darrande ben står du och yttrar i stressen: kräv inte det omöjliga av dig själv
När jag vaknar är akten redan påbörjad, dina utmattade ögon blickar fram ur en fläckfri mask
Du ger mig rådet att gråta, få ut det och gå vidare, men på natten sitter du uppe vid köksbordet och ältar vartenda ord du någonsin har sagt
Sluta aldrig att drömma, ber du mig medan dina händer darrar av rädsla för att göra misstag, för du är dina misstag, och inte ska väl du få dansa så som du gör i fantasin, inte ska väl du få klä dig i vita jeans, plaska i vår syndaflod, inte ska väl jag
När du står och missnöjt ser på dig själv i spegeln så säger du till mig att älska mig själv
Älska dig själv, i en värld som vinner på ditt självhat
Detta befaller du mig, ändå ryser du vid synen av ditt självporträtt, du spottar på dina lår, nyper dig i magen, döljer dina mjuka armar, du väljer svälten för att du måste fixas
Du tvivlar, du anpassar, du skadar, du säger usch usch usch
Allt jag ser är mamma mamma mamma
Du säger att du älskar mig, och jag svarar att jag älskar dig
Men hur, mamma, hur?
Hur ska jag kunna älska mig?

Elsa Källgren

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ställer in turneringen efter coronaoro

Sport Åsa IF har valt att ställa in helgens Candelux Open till följd av coronaoron i landet. – Alla medborgare ...

Lundin snubblade in till nya drömmar

Sport Sara Lundin snubblade in till sin första internationella tävling. Det gav henne blodad tand inför framtiden. – Det ...

Så gick det för mästerkocks-Christoffer

Nöje & Kultur Sluta läsa direkt om du inte vill veta vem som fick lämna mästerkocken igår kväll. ...
Annons