ISHOCKEY 2021-02-22 KL. 20:55

Målvakten som måste ha koll på mer än på pucken

Plockhandsken är på. Stöten likaså. Benskydd och skridskor sitter som det ska. Möt 13-årige målvakten Isak Hultengren vars viktigaste utrustning sitter på ryggen.

Målvakten som måste ha koll på mer än på pucken
Det har gått fem år sedan Isak Hultengren fick diagnosen diabetes typ 1.



Visselsignalen ljuder i Kungsbacka ishall. Förutom ett gäng pappfigurer är läktarna tomma medan isen upptas av Hanhals Kings U14 som fått en vattenpaus. Målvakten Isak Hultengren skrinnar till båset, drar upp masken, lägger vänsterarmen på sargen och fyller på vätskenivåerna. Den här gången får hans livsviktiga blåa flaska två meter längre bort stå orörd.

 


Målvakten drömmer om spel i NHL.


Isak Hultengren diagnostiserades med diabetes typ 1 när han var fem år. Humöret var väldigt svängigt, sedan började han dricka massor. Eftersom pappa Stefan hade sjukdomen tog de ett blodsockervärde. Mätaren kunde inte visa resultatet eftersom värdet var så pass högt. Genast åkte de till sjukhuset och när Isak förstod att de behövde stanna över natten förstod han allvaret.

– Det blev som en chock. Jag visste inte så mycket om sjukdomen, jag visste bara att pappa hade det och att han kunde vara låg ibland.

 

Förbättrade hjälpmedel underlättar


Runt 50 000 personer i Sverige har sjukdomen som innebär att kroppen inte längre kan tillverka hormonet insulin, vilket är livsnödvändigt. Sjukdomen har under de senaste 30 åren ökat med närmare 50 procent i Sverige. Det finns en ärftlig risk för att få sjukdomen, men generna förklarar inte allt. Varför en del barn med riskgener insjuknar medan andra klarar sig har forskningen i dag inget svar på. Det man vet är att Sverige och Finland är de länder som har högst andel typ 1-diabetiker bland barn.

För Isak Hultengren var det stick i fingret och insulinpenna som gällde till en början. Hjälpmedlen han har i dag går inte att jämföra med då – vilket han är tacksam för. På högerarmen har han en klocka som visar blodsockret, i båset står bonuspappan Per Frank och ser värdet i sin mobil. På målvaktens rygg sitter nyckeln – insulinpumpen.

– Pumpar med grymma inställningar gör att det har blivit mycket enklare, säger Isak Hultengren.

När han började spela hade han pumpen i hockeybyxan, men där blev det ett störningsmoment. Att ha den på ryggen har fungerat mycket bättre. Där ska den förhoppningsvis inte heller bli träffad av en puck.


De nya hjälpmedlen har underlättar, tycker målvakten.


 

Måste fylla på med kolhydrater


Efter träningen pustar han ut utanför ishallen och fyller på med en smörgås i vintersolen. Värdet har legat väldigt stabilt. En frisk persons blodsocker justeras automatiskt av kroppen. För en diabetiker handlar det om att undvika att bli låg, vilket i värsta fall kan leda till att personen förlorar medvetandet. Men också att undvika att ha höga värden. Höga värden över tid kan leda till komplikationer. Vid ett lågt värde behövs kolhydrater – vid ett högt värde behövs insulin.


 

För att kunna träna utan att värdet sjunker har han en vattenflaska med vatten, och sedan den blåa flaskan med saft. Dessutom äter han banan i små bitar för att kontinuerligt fylla på kolhydratsreserven.

Isak Hultengren berättar att under cuper är det extra viktigt att verkligen fylla på med kolhydrater.

– Under en tredagarscup brukar det gå 15–20 bananer. Det är tur att jag älskar dem, säger han och ler.

Förberedelserna för att vara redo för en träning påbörjas en timme innan han kommer till ishallen.

– Då slår jag på träningsläge i pumpen. Då är pumpen mer försiktig, den låter blodsockret gå upp lite mer och räddar tidigare om jag är på väg att bli låg, säger Isak Hultengren.

 

Blir trött och loj


En gång har målvakten missat en period för att blodsockret var för lågt.

– Jag kunde knappt stå upp.

Hur är känslan när blodsockervärdet är lågt?

– Jag blir trött och loj. Det känns som att jag vill sova. Om jag är hög länge, i typ tio timmar kan jag må illa men jag känner inte av det om jag är hög korta stunder.

Vad gör du om du känner att du är på väg att bli låg men ni är tillbakapressade?

– Jag försöker alltid kötta på och får prestera även om jag är lite låg. Får jag pucken försöker jag blockera så får vi en paus och jag kan fylla på med något.

Är det stressigt att känna att värdet måste vara bra innan det är match?

– Det är lite press eftersom jag är målvakt, men jag brukar lyckas få till det.

Varför fastnade du för att bli målvakt?

– Jag gillar att stå i centrum och ha mycket press på mig. Sedan får man alltid vara på isen.

Ser du dig fortsätta länge?

– Jag vill fortsätta så länge jag kan. Klart att drömmen är NHL.

 

Hyllar sitt diabetesteam


Den 13-årige målvakten vill lyfta fram diabetesteamet han har i Kungsbacka med ansvarige läkaren Peter Adolfsson i spetsen. De hjälper till att räkna fram vilka insulininställningar som borde funka för hans idrottande. Isak Hultengren kisar i vinterkylan. Åtta år har passerat sedan han fick diagnosen.

– Jag har bara accepterat det och gör så bra jag kan utifrån den. Ibland kan det störa mig, som om jag blir låg när jag vill spela hockey. Ibland, men inte ofta.

 

Har du tips på saker/historier/personer vi bör skriva om gällande ungdomsidrotten, hör av dig till sporten@norrahalland.se! 

 



TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.