Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Lyckad storjakt av vildsvin genomförd i helgen

Vildsvinsstammarna i länet växer snabbt och djuren orsakar stora skador på många håll. Arkivfoto

 

150 jägare deltog på lördagen i en stor samverkansjakt på vildsvin. Insatsen var det första av tre som genomförs i höst för att försöka hålla nere stammen.

 

– Det gick bra, totalt sköt vi 30 grisar, säger Magnus Stolpe, informationsansvarig vid Svenska Jägareförbundet Halland och jaktledare för ett av de deltagande jaktlagen från Vallda.

 

Vildsvinsstammarna i länet växer snabbt och djuren orsakar stora skador på många håll. Det är helt enkelt för många grisar på ett för litet område. I ett försök att få bukt med problemet ordnas i höst för tredje året i rad så kallade samverkansjakter i Vallda och Onsala. Den första av tre jakter genomfördes med lyckat utfall på lördagen. Totalt 30 vildsvin sköts alltså av de 15 deltagande jaktlagen. Cirka 20 hundekipage deltog.

– Den här typen av insatser bidrar såklart till att reducera stammen, men erfarenheten säger också att vildsvinen kommer att hålla sig lite lugnare ett tag framöver, säger Magnus Stolpe.

 

Han konstaterar också att det sänder en signal till allmänheten att kommunens jägare tar ansvar för att hålla stammen i schack.

– I min roll som skyddsjägare och kommunjägare så märktes det efter jakten förra året att antalet samtal från allmänheten om grisarna och alla de problem de för med sig i trädgårdar och trafiken minskade betydligt.

 

Höstens övriga två jakter genomförs den 17 november och 8 december.

 

Läs också: Vildsvin förstör kyrkogården

Läs också: 14 vildsvin sköts

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!