NYHETER 2021-04-16 KL. 14:02

Lupp: Unga tjejer mår dåligt

Nästan var fjärde ungdom upplever att livet är sämre än innan corona. Och en stor andel av unga tjejer mår dåligt, bland annat på grund av stress. Det visar förra årets luppundersökning som nu presenteras.

Lupp: Unga tjejer mår dåligt

TV-klipp och nyheter



Kungsbacka har genomfört Lupp fyra gånger tidigare: 2007, 2010, 2013 och 2017. Undersökningen som görs bland elever i årskurs 8 och i gymnasiets årskurs 2 visar att den självskattade hälsan hos tjejer minskat sedan mätningen 2010 men är stabil hos killar. År 2020 uppger bara cirka 60 procent av tjejerna i båda åldersgrupperna att de mår åtminstone ganska bra. Det vanligaste regelbundna hälsobesväret är stress, nedstämdhet, sömnproblem, huvudvärk och magont. Det förekommer även bland killarna men är betydligt mer utbrett bland de tillfrågade unga tjejerna.

30 procent av eleverna i årskurs 8 och cirka 25 procent av eleverna i gymnasiets årskurs 2 uppger att de under det senaste halvåret blivit utsatta för brott eller hot om brott. Ännu fler upplever otrygghet i vardagen, tjejer i högre grad än killar. Endast var tredje tjej uppger att hon alltid känner sig trygg i skolan. Den upplevelsen delar hälften av killarna.

Skolfrågor


När det gäller skolan finns ett utbrett intresse bland eleverna att vara med och bestämma i olika skolfrågor. Men det är färre som upplever att de får göra det.

Ungefär varannan ungdom uppger att de vill vara med och påverka i frågor som rör kommunen men bara ungefär var fjärde årskurs 8-elev och var femte gymnasietvåa tror att de har möjlighet att föra fram åsikter till beslutsfattare.

Drygt 80 procent av eleverna i åttan räknar med att de kommer att läsa vidare efter grundskolan, vilket är färre än 2017.

Antal yngre som sommarjobbar har minskat sedan 2007. År 2020 hade 17 procent i årskurs 8 sommarjobbat och 58 procent i årskurs 2 på gymnasiet.

Cirka 60 procent av ungdomarna i båda åldersgrupper uppger att de känner till rättigheterna i barnkonventionen.

Snusandet ökar


Antalet som röker har minskat i båda åldersgrupperna under senare år medan antalet snusande har ökat jämfört med 2017, särskilt bland tjejer i tvåan på gymnasiet.

Det kan vara så att fler dricker alkohol redan i åttan jämfört med tidigare men resultaten är osäkra enligt undersökningen. Däremot dricker fortfarande mer än varannan ungdom alkohol varje månad i årskurs 2 på gymnasiet.

Ungefär var femte åk 8-elev och mer än var fjärde gy2-ungdom tycker att det finns för lite att göra på fritiden. Lika många saknar aktiviteter där de bor.

Nästan var fjärde ungdom i båda åldersgrupper uppger, hösten 2020, att livet som helhet blivit lite eller mycket sämre jämfört med hur det var före corona-pandemin. Som helhet är det möjligheten till extrajobb som flest tycker har försämrats.

Fotnot. Lupp-enkäten är ett nationellt verktyg som tillhandahålls av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Läs fler nyheter om skola och utbildning här.

Fler nyheter här

 

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.