Annons

Lotta är livräddare på sms

Plötsligt ljöd larmet som en hög siren i telefonen. Hjärtstopp 1,3 kilometer bort. ”Är du tillgänglig?” Lotta Klintbäck sladdade iväg med bilen, mötte ambulanspersonalen som sa åt henne att springa. En enda minut kan göra skillnad. Hela tiden hör Lotta Bee Gees-låten Staying Alive i sitt huvud.
 
Familj | 07 Mars 2021 22:58

Lotta Klintbäck har genomgått HLR-utbildning via sitt arbete. Hon är en av tusentals frivilliga sms-livräddare som rycker ut på larm.

FOTO: Josefine Julén

LOTTA KLINTBÄCK

Ålder: 59 år
Bor: Varla
Familj: Två barn och särbo
Jobbar:
Marknadsassistent på CODAN TRIPLUS
Gör: Dansar bland annat salsa, cha cha och jive

Sedan den 14 februari finns systemet Sms-livräddare i Halland. Det innebär att appen larmar frivilliga livräddare till platsen för ett misstänkt hjärtstopp.
 
Lotta Klintbäck har varit ansluten till systemet sedan 2015 och två gånger har hon fått larmet. Första gången när hon var på jobbresa i Stockholm – utan lokalkännedom och utan utvecklade karttjänster i appen. Då fick hon avstå. Men i början av februari hade hon precis satt sig ner med en räkmacka i Göteborg när larmet kom.
 

Möttes av ett höghusområde

– Jag reagerade på instinkt. Jag sa till min pojkvän Stefan att han fick följa med, ta telefonen och tala om var jag ska köra, berättar Lotta.

Adressen ledde till ett stort höghusområde med lägenheter och Lotta sladdade in på en vändplan utan att veta var närmaste vägen till den drabbade var. När hon lämnar bilen så möter hon ambulansen, springer fram och berättar att hon är certifierad sms-livräddare.
– Hon tittar på mig och säger spring. Och jag sprang! Mina skor var hala, det var otroligt halt och jag var rädd för att ramla, men de hade ju sagt åt mig, säger Lotta.
När hon hittat in till rätt trappuppgång uppstår nästa problem. Porten är låst.

– Jag bankade och skrek: Släpp in mig. Det fanns inte en människa där. Så kommer en kille och öppnar, jag säger åt honom att stanna kvar och släppa in ambulansen och tar trapporna upp, eftersom även hissen behöver låsas upp, säger Lotta.

Tar över HLR

Väl inne i lägenheten ligger en man i 30-årsåldern på golvet på en trång toalett. En anhörig gör kompressioner och en sitter vid hans huvud. Men kompressionerna görs inte på rätt sätt. Det går för långsamt. Takten till Bee Gees-Staying alive är en minnesregel för tempot.
De anhöriga är chockade och har svårt att flytta på sig. Men Lotta tar över tills ambulanspersonalen kommit på plats.
– Det kändes skönt att veta att ambulansen var strax bakom mig. Jag försöker avlägsna mig, men också fråga efter en nyckel till vägbommen in på gården, få in de anhöriga i ett annat rum.

När ett hjärtstopp går ut via SOS-alarm får även polisen och räddningstjänsten larmet eftersom de har hjärtstartare i bilen. Vid ett hjärtstopp räknas varje minut och det är många faktorer som kan bidra till att hjälpen kommer fram så fort som möjligt. Till exempel att dörrar hålls upp, och att det finns plats för räddningspersonalen att påbörja hjärt- och lungräddning.

Patientsekretess

Hur det gick för mannen som drabbades av hjärtstoppet vet inte Lotta. Någon återkoppling får man inte efteråt på grund av patientsekretessen.
– Efteråt hade jag svårt att få ner pulsen. Men eftersom Stefan varit med kunde vi prata med varandra. Han var superduktig, han var så lugn och förstod vad som skulle göras. Allt från att koordinera på platsen till att hjälpa ambulansen med väskorna, säger Lotta.

Tvekade inte

Lotta har genom åren gått flera hjärt- och lungräddningskurser på sin arbetsplats. Trots att hon som diabetiker är riskgrupp för coronainfektion, så tvekade hon ändå inte.
– Jag tänkte inte på det. Men i det här fallet satt en anhörig vid huvudet och då är det naturligt att den personen gör inblåsningarna. Jag tänkte bara att det var tur att jag inte behövde skrapa rutorna eftersom jag kört bilen tidigare samma dag. Det var minus elva ute.
Lotta Klintbäck har genomgått HLR-utbildning via sitt arbete som också har en HLR-docka.


SMS-livräddning finns nu i Halland

Den 14 februari anslöt sig region Halland till systemet som nu finns i åtta regioner.
En del regioner har dock valt att pausa under pandemin. Utlarmningen till frivilliga livräddare görs av larmcentralen, som samtidigt alltid larmar ambulans, polis och räddningstjänst. Det är de närmaste registrerade sms-livräddarna som får larmet med ungefärligt avstånd till den som är i nöd. Då har man möjlighet att tacka ja eller nej.

Alla personer över 18 år som har en utbildning HLR kan ansluta sig till tjänsten. I appen finns också en karta som visar var närmaste hjärtstartare finns.
När Lotta kollar från sin bostad i Varla, dyker ett flertal upp.
– Däremot ser man inte vilka som är tillgängliga. Vi har till exempel en på jobbet men den kommer inte gemene man åt. Den som är närmast här är den på Kungsmässan, men det är ju bara så länge Kungsmässan är öppen, säger Lotta.
När Halland nu anslutit sig till systemet ökar sannolikheten för att Lotta får fler larm. Hon tvekar inte på det eller på frågan om man ska våga anmäla sig till systemet.
– Absolut. Det är bättre att göra någonting än ingenting alls. Sedan om det innebär att du håller upp en dörr bara, det kan vara skillnaden, säger Lotta Klintbäck.
Tjänsten SMS-livräddare finns i Halland sedan 14 februari.
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Misstänkta för narkotikabrott

Under påskdagen greps två män i centrala Kungsbacka. De misstänks för ringa narkotikabrott eget bruk. Det ...

Debatt: Varför ska inte folk med ADHD få bli poliser?

Debatt För att bli polis krävs stor självdisciplin, stresshantering och reaktionsförmåga. Du ska orka jobbiga situationer ...

Bil i krock med moped på Inlagsleden

Trafik En trafikolycka har nyss inträffat på Inlagsleden i höjd med Mc Donalds och Cirkel K i Kungsbacka. Det ä...
Annons