Vädret idag
Soligt
17°C
Prognos juni 27, 2019
dag
Mestadels soligt
22°C
 

Lönsamt för ekonomin att dela föräldraledigheten lika

Åtta av tio familjer tror att familjen tjänar ekonomiskt på att den förälder som har lägst lön är föräldraledig längst. Men ofta är det bättre för familjens ekonomi om ledigheten delas lika.

 

Många nyblivna föräldrar använder sig av ekonomiska argument för att inte dela lika på föräldraledigheten. Det visar en färsk undersökning från Saco. Av 1021 tillfrågade personer trodde 80 procent att det är ekonomiskt fördelaktigt att låta den som tjänar minst vara hemma längst med barnen. Men enligt Thomas Andrén, välfärdsekonom på Saco, finns det många anledningar att resonera annorlunda.

– Där båda har kollektivavtal finns inga ekonomiska argument för att inte dela lika. Faktum är att den disponibla inkomsten per hushåll blir som störst om båda delar lika på föräldraledigheten, förutsatt att båda arbetar heltid, säger han.

 

Orsaken till att det ofta är gynnsamt för familjeekonomin att låta den förälder med högst lön stanna hemma är att nyblivna föräldrar har rätt till föräldralön, även kallad föräldrapenningtillägg. Detta är det långt ifrån alla anställda som känner till, säger Thomas Andrén.

– Folk har dålig koll på de förmåner som ingår i kollektivavtalets föräldraklausul, men i och med att föräldralönen är så generös finns det anledning att den som arbetar utnyttjar den.

 

I dag omfattas ungefär 90 procent av alla arbetstagare av kollektivavtal. Men även för de som inte är kollektivavtalsanslutna kan det finnas ekonomiska incitament för att dela lika på föräldraledigheten.

– Forskning har visat att om en förälder tar hela föräldraledigheten leder det ofta till att den personen även tar ett större ansvar längre fram och kanske arbetar deltid. Då påverkas pensionen, så det ska man inte göra för länge.

 

margareta engstrom2

Egenföretagaren Margareta Engström med dottern Matilda Engström, 8 månader.

I Kungsbacka tog under 2015 sammanlagt 7416 personer ut föräldraledighet, enligt statistik från Försäkringskassan. 73 procent av dagarna togs ut av kvinnor medan 27 procent togs ut av män. Vilka av dessa föräldrar som lever i samkönade respektive heterosexuella relationer framkommer inte av statistiken. För att få en bild av hur familjer i Kungsbackatrakten resonerar kring fördelningen av föräldradagarna besöker Norra Halland kommunens öppna förskola i Fjärås.

– Jag kommer sammanlagt vara föräldraledig i 17 månader. Min dotters pappa har tagit ut tolv dagar plus tio dagar när hon blev utskriven från sjukhus, säger Emmelin Hagebrand Wilson, mamma till Elsa Hylén, 18 månader, som annars arbetar som rådgivare på SE-banken.

 

Hur kom ni fram till att du skulle vara hemma mer än Elsas pappa?

– Han behöver jobba och jag vill väldigt gärna vara hemma, det är den bästa tiden i mitt liv. Och så är jag ju så bra på att ta hand om min lilla dotter!

 

Vad tror du det beror på att kvinnor tar ut mer föräldraledighet än män?

– Det kanske är dumt att säga, men jag tror att kvinnor har bättre koll på rutiner än vad män har. Dessutom har många män ansvarsfyllda jobb och då är det svårt rent praktiskt att vara borta.

 

Margareta Engström, mamma till Matilda Engström, 8 månader, berättar att hon och hennes sambo turats om att vara föräldralediga. De är båda egenföretagare och driver varsitt företag.

– Jag är nog hemma mer än hennes pappa. Sammanlagt kommer jag att vara ledig ungefär sextio till sjuttio procent av tiden. Även om han hade velat kanske han inte kan vara borta mer. Han har högre omsättning i sitt företag. De är flera som äger företaget och det är lite mer känsligt.

 

På golvet i lekrummet sitter även Michael Mattsson, pappa till Saga Mattsson, 14 månader. Han berättar att han ska vara föräldraledig i fyra månader medan hans sambo varit ledig i 14 månader. Enligt Michael var det inte ekonomiska argument som låg bakom beslutet att hans sambo skulle vara hemma längst.

– Ekonomin styrde inte i början. Hon är ingenjör och tjänar mer än jag, men hon har velat vara hemma för att vara mamma.

 

Både Michael och hans sambo arbetade heltid innan de fick barn. Men om de tagit ut någon föräldralön vet han inte, säger han.

 

Trebarnsmamman Christina Johansson, vars barn är två, fyra och sex år gamla, berättar att hon och hennes partner har delat lika på föräldraledigheten och växelvis varit hemma ända sedan deras första barn föddes. Hon arbetar som receptarie och barnens pappa är programmerare, båda anställda på heltid då de inte är föräldralediga.

– Han tjänar mer än mig. På mitt jobb kom föräldralönen automatiskt men på hans jobb fick han lägga in det själv.

Enligt henne var det inte ekonomin som låg bakom beslutet att dela lika på föräldraledigheten.

– Det var andra faktorer, framför allt har vi velat vara hemma båda två.

 

Elina Bratt Lejring
Reporter elina.bratt@norrahalland.se 0300- 101 75 @elinabratt på Twitter

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 25 juni

Kl 10.30 Dramatiserad barnvisning på Tjolöholms slott. 

Kl 12–13.30 Tisdags-träff i Varlakyrkan. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

Kl 19-20 Sommargympa på gräsmattan bakom församlingshemmet vid Onsala kyrka, oavsett väder. Arr: Onsala gymnastikförening och Onsala församling.

Onsdag 26 juni

Kl 11–12.30 Senior i Kungsbacka/träffpunkterna anordnar bingo på Mötesplats...

Läs Mer

Så här funkar eNH!