Arrangemanget Konstens vecka startade redan i mitten av 1980-talet, med syftet att uppmärksamma bildkonsten i hela landet, inspirera organisationer och kommuner till att arrangera egna evenemang samt att visa nya former av konst under olika intresseväckande former. I slutet av 90-talet las veckan ner, men år 2006 återuppväckte Sveriges konstföreningar Konstens vecka igen, och under åren har Kungsbacka mer eller mindre deltagit.
– I Halland är vi den enda kommun som genomför veckan. Det beror inte minst på samarbetet med Norra Hallands konstförening, säger Britta Nyström, projektledare.

Veckan invigs på måndag eftermiddag och kväll med flera arrangemang. Klockan 17 invigningstalar Norra Hallands konstförening Lisbeth Hedelin, i samband med öppnandet av en utställning med Fjäregrupps-konstnärerna Margareta Andersson, Anita Johansson och Glenn Larsson och en halvtimme senare, klockan 17.30 öppnar en ”mystik-konstutställning” på Bryggan med Mattias Hultgren, Sofia Sandberg och Johanna Valero i Kungsbacka-gruppen.
– De hörde tidigare till Ung Konst i Kungsbacka, men har nu skapat en egen grupp, säger Britta Nyström.
Med två utställningar innanför västen kan den som vill sedan lämna kulturhuset och bege sig vidare till Galleri Hjertstedska villan där det klockan 18 bjuds på samlingsutställning och mingel av och med föreningen Fritidskonstnärer i Kungsbacka.

Med programpunkter varje dag avslutas Konstens vecka på söndag med en temadag om Kungsbackakonstnären Torsten Billman.
– Bland annat kommer Torsten Billmans dotter och visar bilder och berättar om hans uppväxt och vi öppnar Kungen, det som brukar kallas för Billmanrummet, där det hänger en samling teckningar och trycksom donerats av Ingrid Segerstedt Wiberg, säger Britta Nyström.

Se programmet för Konstens vecka här.