Annons

Limmared – ett Absolut utflyktsmål

Limmared är en märklig plats.
Å ena sidan är den en sömnig bruksort långt ut på landet. Å andra sidan lockar den retro-intresserade hipsters på jakt efter det udda i nån av alla antikaffärer.
Till det kan man lägga nära nog all världens Absolut vodka-flaskor.

Nöje & Kultur | 18 Juni 2020 19:58

Absolut-flaskan har sin givna plats i Glasets hus.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Antik- och retrobutiker i Limmared

Claes Interiör
Alans Interior
Fröjdlunds Antik
Samlarshopen
Retro 50-70 tal
Antik & Antikvariat Tranan
Torpdröm
Limmareds auktionshall
Andra handen
Släktens loppis
Matina´s Closet
Butik Återbruk
49:ans Antik
Legacy

En vanlig vardag är Limmared en rätt sömnig ort. Där finns den lilla mataffären, en storgata med soldammiga butiksfönster och en bensinmack. Husfasaderna ser ungefär likadana ut nu, som de antagligen gjorde på 1960-talet. Innan du vet ordet av kan dessutom en blåfärgad Amason cruisa förbi dig på gatan. (Den som vill få en mer exakt bild utan att åka dit, kan titta på den gamla SVT-serien Sparvöga  – ligger på SVT play – som till stora delar spelades in där.)

Samtidigt är den drygt 1 500 personer starka orten, några kilometer utanför Tranemo, något helt annat.

Mycket beror det på glaset.

I glasugnarna i hyttan har man ofta visningar av hur man blåser glas. Normalt sett kan man också boka tid och testa själv, men det är tills vidare inställt på grund av coronapandemin.

Absolut vodka

Det första glasbruket på orten grundares redan 1740, och är i dag det äldsta aktiva glasbruket som finns i Sverige. Sedan dess har det bytt namn och ägare flera gånger, och det är längesedan som det blåses glas där. Istället är det framför allt Absolut-flaskor som väller fram på produktionsbanden, över 100 miljoner varje år.

Att Absolut-flaskan betyder mycket för orten, det syns så snart man svängt av från länsväg 27 och passerat över järnvägsspåren in i samhället. På vänster sida skymtar glasbruket, på den högra ligger Glasets hus, där flaskans form dominerar hela fasaden ut mot vägen. Förutom café och restaurang, både inne i stor inglasad tillbyggnad, och utomhus, finns där utställningshall, glasmuseum och hytta där man kan titta på glasblåsning och prova på själv. Just nu är dock prova på-verksamheten inställd på grund av covid-19.

Förra året invigdes Glasparken, en stor äventyrslekplats precis bakom Glasets hus.

Förra året utökade man dessutom Glaset hus med Glasparken, en gigantisk lek – och äventyrspark. Förutom skatebana, parkourbana, basketplan och studsmattor finns där bland annat ett piratskepp med rutschbanor som får Lisebergs berg- och dalbanor att blekna. (Detta i och för sig sagt av en reporter som vägrar att ens titta på berg- och dalbanorna, så kanske inte världens bästa på att göra storleksjämförelse.)

Second hand och retro

En snäpp längre upp – Limmared är alltså inte stort – ligger Storgatan. Där hittar man bland annat Limmareds auktionshall som i decennier låtit saker gå under klubban vid slagauktioner. Sedan dess har ytterligare antik- och retrobutiker öppnat. I dag kantas Storgatan och det lilla torget/parkeringsplatsen vid mataffären av drygt tio butiker. Vissa av dem har öppet på tisdagar, alla på lördagar.

Limmared är populärt bland retro- och antikvitetsletarna och på Storgatan ligger butikerna vägg i vägg.

För den som blivit hungrig igen, finns också Limmareds wärdshus, som inte minst lockar besökare med sin schnitzel-meny.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

En låtsasresa bland minigurkor och tomater

Krönikor Nu är det snart semester! Planerna var fastspikade. Vi skulle vara på ett och samma ställe i fem veckor ...

Populär app kan minska – eller öka – trängseln

Nyheter Syftet med Visit Hallands nya app är att turister och hallänningar ska sprida ut sig i länet och ...

Turista på spåret

Nöje & Kultur Cykel, spås bli en av de stora semestertrenderna 2020. För den som vill ha lite mer ordning och reda ...
Annons