Annons

Lätt få jobb - men inte för utlandsfödda

Oron för att Sverige ska kastas in i massarbetslöshet i spåren av pandemin är fortsatt stark och i riket som helhet uppgick arbetslösheten i maj till nästan åtta procent. Men i Kungsbacka är arbetsmarknaden fortsatt stabil. I vart fall om man har svensk bakgrund.

Jobb & Pengar | 26 Juli 2021 12:55

Oron för massarbetslöshet i pandemins spår tycks vara överdriven. I vart fall om man har svenskt påbrå och bor i Kungsbacka kommun.

FOTO: Pixabay

Enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen står sig Kungsbackas arbetsmarknad mycket bra, jämfört med hur det ser ut på många andra ställen i landet.

Låg arbetslöshet lokalt

Med en total arbetslöshet på 3,7 procent i maj kan vi lokalt skryta med att vi lyckats hålla arbetslöshetstalen på en nivå som inte ens är hälften så hög som i riket som helhet. Där uppgick arbetslösheten i maj till 7,9 procent.

Även på länsnivå ser siffrorna bra ut. Med en total arbetslöshet på 6,2 procent ligger Halland en bra bit under riksgenomsnittet.

Utlandsfödda utsatt grupp

I Kungsbacka är det alltså fortsatt förhållandevis lätt att få jobb. I vart fall om man har svensk bakgrund.

Bland dem som är födda utomlands är arbetslösheten betydligt högre – 12,8 procent i Kungsbacka, 18,9 procent i Halland och 19,2 procent i riket som helhet.

Svårast för de unga

Allra svårast att hitta jobb har de unga utlandsfödda i åldrarna 18-24 år. I Kungsbacka är 19 procent av dem inskrivna som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Siffran kan jämföras med ungdomsarbetslösheten för utrikes födda på läns- och riksnivå, där den uppgår till 20,7 respektive 21,4 procent.

Grovt avrundat betyder detta att var femte arbetssökande med utländsk bakgrund i åldrarna 18-24 år står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. I runda tal står sju procent av denna grupp helt utan sysselsättning, medan resten är engagerade i olika program som berättigar till så kallat aktivitetsstöd.

Ljusning i Kungsbacka

En liten ljusning kan dock skönjas. Medan den totala arbetslösheten sjunkit med cirka en halv procentenhet på såväl riks- och länsplanet, som lokalt, har arbetslösheten bland unga utlandsfödda sjunkit med hela 7,1 procentenheter i Kungsbacka kommun.

Minskningen är mer än dubbelt så stor som den nedgång på 2,9 procentenheter man kan se på riksplanet. Den är också betydligt mer framträdande än minskningen på 4,1 procentenheter i länet som helhet.

Läs fler nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tapp av vana utredare en utmaning för polisen

Blåljus Hittills i år har 36 procent av de brott som utretts av polisen i Kungsbacka klarats upp. Det ligger i linje ...

Fler jobb och färre arbetslösa

Jobb & Pengar Nu lossnar det på arbetsmarknaden. Samtidigt som antalet lediga jobb fördubblats jämfört med i fjol, sjunker arbetslö...

Färre bröllop än på länge förra året

Nyheter Under förra året var det ovanligt få som ville gifta sig, förmodligen på grund av pandemin. I Kungsbacka ...
Annons