Annons

Larmar om för låg nattbemanning i Särö

Nattbemanningen på nyöppnade Särö vård- och omsorgsboende är för låg.
Det larmar en anställd i ett klagomål till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Vård | 03 Juni 2021 07:00

Nybyggda Särö vård- och omsorgsboende öppnade i vintras. Men personalen har enligt en anmälan inte räckt till.

FOTO: Kristian Alm

Enligt anmälan är det fyra personal ta hand om 80 brukare varav 60 är dementa. Det bor tio personer per avdelning så det går inte att ha uppsikt på alla avdelningar samtidigt. Eftersom avdelningarna inte är låsta går det också att vandra omkring i hela huset.
– Det blir en enorm stress då det ej är säkert vid trappor utan grindar bland annat. På en avdelning kan det larma hela natten. Du måste även lämna dina avdelningar länge för att hjälpa till på de andra där det finns dubbelbemanningar eller är kaos, skriver den anställde.
Ett annat problem är att det inte går att svara i det nya larmsystem som köpts in. Det går därför inte att avgöra hur akut larmet är, eller tala om att man är upptagen och att det dröjer lite.
– Är mycket stressigt och finns ej utrymme för att saker ska hända och då är huset inte ens fullbelagt än, skriver anmälare.

Ytterligare personal har satts in

Ivo skickade tillbaka klagomålet till kommunen för vidare hantering. Där har man nu haft möten med personal för att gå igenom nattbemanningen. Grundbemanningen på fyra personal i tjänst nattetid ligger fast.
Enligt Helene Ljungqvist, verksamhetschef boende ska det ha varit extra mycket oro i samband med att boendet öppnade, men att ledning och personal nu ska vara överens.
– De senaste veckorna har det också varit en femte personal på plats eftersom behovet har funnits där. På vissa håll har man en större bemanning och så ligger den fast oavsett. Hos oss jobbar vi efter principen att öka personalen när behovet finns. Det kan till fem personer, eller sex om det till exempel är två boende som är i livets slutskede, säger Helene Ljungqvist.

Läs mer: Personalen på LSS-boenden under hårt tryck 

Läs mer: “Det är hela tiden samma tjat om budget i balans”

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Rockad av förvaltningschef

Vård Karl Lundgren, verksamhetschef på Teknik, tar under hösten över ansvaret för en annan förvaltning: Vård och ...

Värmeböljan drabbade barn på korttidsboende

Vård Under förra veckans värmevåg steg inomhustemperaturen på Kyviks korttidsboende till närmare 30 grader. I ett barns rum ...

Anklagelser om mobbning på Särö vård- och omsorgsboende

Vård Rapporter om mobbning, anställda som gråter och personal som säger upp sig. En enhetschef som redan efter ...
Annons