Ansöka om föräldrapenning

FOTO:

I dag är det Internationella kvinnodagen. Det uppmärksammas bland annat genom en föreläsning av Åsa Moberg om kvinnors ekonomi på kulturhuset Fyren. Ett jämställt uttag av föräldradagarna är en viktig fråga för kvinnors ställning på arbetsmarknaden enligt Försäkringskassan. Men där går utvecklingen långsamt framåt.

 

Mitten på 2030-talet. Då beräknar Försäkringskassan att det, med nuvarande utvecklingskurva, att fördelningen av föräldradagar är helt jämställd.

I Kungsbacka tar 31 procent av männen och 69 procent av kvinnorna ut föräldradagar – vilket får konsekvenser på kvinnors ekonomi och hälsa. Försäkringskassan anser att det finns många fördelar med att dela lika på föräldraledigheten.

De har fört ett långtgående arbete och gjort flera justeringar för att få fler att dela på ansvaret, bland annat genom reserverade månader.

 

Redan vid införandet av föräldraförsäkringen hade båda föräldrarna rätt att ta ut lika många dagar var. 1974 tog mammor ut 99,5 procent av alla dagar och pappor 0,5 procent. Under våren beräknas rikssnittet nå en 70-30-fördelning.

 

Richard och Victoria Forsberg

Paret Victoria och Richard Forsberg i Kungsbacka bestämde sig redan innan första barnet kom att dela jämställt på föräldraledigheten. För de var valet ideologiskt.

– Jag ville inte hamna i en kvinnofälla, och vara den som gick hemma i 1,5 år, jobbade deltid och var den som tog alla vabbdagar. Jag ville tillbaka till mitt jobb, det var väldigt viktigt för mig, berättar Victoria Forsberg.

 

Läs mer i dagens tidning.

Skaffa Norra Hallands app här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.