Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Långsamt framåt för jämställd föräldraledighet

I dag är det Internationella kvinnodagen. Det uppmärksammas bland annat genom en föreläsning av Åsa Moberg om kvinnors ekonomi på kulturhuset Fyren. Ett jämställt uttag av föräldradagarna är en viktig fråga för kvinnors ställning på arbetsmarknaden enligt Försäkringskassan. Men där går utvecklingen långsamt framåt.

 

Mitten på 2030-talet. Då beräknar Försäkringskassan att det, med nuvarande utvecklingskurva, att fördelningen av föräldradagar är helt jämställd.

I Kungsbacka tar 31 procent av männen och 69 procent av kvinnorna ut föräldradagar – vilket får konsekvenser på kvinnors ekonomi och hälsa. Försäkringskassan anser att det finns många fördelar med att dela lika på föräldraledigheten.

De har fört ett långtgående arbete och gjort flera justeringar för att få fler att dela på ansvaret, bland annat genom reserverade månader.

 

Redan vid införandet av föräldraförsäkringen hade båda föräldrarna rätt att ta ut lika många dagar var. 1974 tog mammor ut 99,5 procent av alla dagar och pappor 0,5 procent. Under våren beräknas rikssnittet nå en 70-30-fördelning.

 

Richard och Victoria Forsberg

Paret Victoria och Richard Forsberg i Kungsbacka bestämde sig redan innan första barnet kom att dela jämställt på föräldraledigheten. För de var valet ideologiskt.

– Jag ville inte hamna i en kvinnofälla, och vara den som gick hemma i 1,5 år, jobbade deltid och var den som tog alla vabbdagar. Jag ville tillbaka till mitt jobb, det var väldigt viktigt för mig, berättar Victoria Forsberg.

 

Läs mer i dagens tidning.

Skaffa Norra Hallands app här

Caroline Holmgren
Reporter caroline.holmgren@norrahalland.se 0300-52 13 57

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!