Annons

Lång väntan på att bli stor

Efter att ha kravlat omkring som larv i fem år, får ekoxen bara vara skalbagge i några veckor.
När den väl gjort sitt för att föröka sig, dör den.

Nyheter | 09 Juli 2020 07:22

Ekoxen är Europas största skalbagge, hanen kan bli upp mot 8,5 centimeter lång och känns förutom storleken också igen på sina långa käkar eller horn som den använder för att stångas med. När hela existensen går ut på att fortplanta sig, är det kanske inte heller så konstigt att de vassa armbågarna åker fram.

Bland de övriga nordiska länderna har ekoxen tidigare funnits i Danmark,  där den nu dött ut. I övrigt finns den på vissa håll i Syd- och Mellaneuropa.

Lägger ägg i marken

Ekoxen lägger sina ägg i marken längs rötangripna rötter eller stubbar under markytan. När äggen kläckts ligger larverna kvar där och gnager i sig delar från döda rötter och stubbar. Det sysslar de med i flera år, och gamla stubbar kan ätas upp nästan helt av larverna.

De lever framför allt av ek, men kan också hittas i bok, lönn, björk och hassel.

När larverna levt i fyra, fem år förpuppas de framåt hösten. Kokongen blir ungefär lika stor som ett hönsägg och ligger en bit ner i marken. Puppan kläcks längre fram på hösten, men skalbaggen ligger kvar där fram till slutet av maj, när hanarna börjar svärma, i jakt på en hona. Honorna sitter då i ekar och äter av saven.

Det är bara de starkaste hanarna som får para sig, och de lever oftast bara i ett par  veckor. Honorna lever lite längre, men dör efter att de har lagt sina ägg i slutet av sommaren.

Läs också:

Ny lokal med ekoxar hittad i Idala

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ytterligare fynd av ekoxe

Nyheter Ännu en lokal med ekoxar har kunnat konstateras i Idala, efter att Norra Halland nyligen skrev om den stora skalbaggen. ...

Ny lokal med ekoxar hittad i Idala

Nyheter Upp till drygt åtta centimeter lång och med långa horn att stångas med. Skalbaggen ekoxen är lika ...

Ber om hjälp att kartlägga ekoxen i Kungsbacka

Nyheter Med sina stora betar och förmåga att växa sig upp till nio centimeter lång är ekoxen ...
Annons