Svar till insändaren ”Varför inget körprov på thailändska?”

Känner att jag behöver klarlägga vissa saker för skribenten från inlägget 23/7, gällande körkort på andra språk.

Trafikskolor bedriver körkortsutbildning och Trafikverket förrättar prov, teoretiskt och praktiskt.Transportstyrelsen står bland annat för tillsyn av att en trafikskola bedriver utbildning enligt kursplan, inte att de kan utbilda på flera språk.

Kunskapsprovet går att göra på thailändska, Trafikverket erbjuder i dagsläget kunskapsprov på 17 språk, bara att välja språk när man anmäler sig för kunskapsprov på Trafikverket.

Trafikverket finns på en mängd orter, i Kungsbacka finns möjlighet till körprov, dock ej kunskapsprov. Våra kunders kunskapsprov bokar vi på trafikverket i Högsbo, Hisingen eller Varberg som närmsta orter.

När det gäller utbildning, så utbildar vi kunder av alla nationaliteter, men vi brukar tydligt klargöra från början att vi utbildar på svenska eller engelska.

Vårt material (från STR) finns inte på till exempel thailändska. Finns säkert material från andra förlag, men då vi inte kan läsa/förstå materialet, så kan vi inte stå för att det är korrekt, eller utnyttja det rätt.

Det krävs mycket av en lärare som skall utbilda kund på annat språk, blir mycket ritande och tecknande.

Vi önskar att kunden har med tolk, både på teori och körlektionerna, för att det skall bli så effektivt som möjligt, detta brukar fungera mycket bra.

Vi försöker hjälpa kunder från alla nationaliteter, men vi måste vara ärliga och tydliga med att vi kan erbjuda undervisning på svenska och engelska. Skulle med glädje anställa en trafiklärare med språkkunskaper som thailändska, kinesiska, persiska, arabiska, spanska och så vidare. Tyvärr är behovet större än utbudet av utbildare med den här kompetensen.

Hoppas jag lyckats reda ut begreppen för skribenten, att göra kunskapsprovet på som skribenten utrycker sig ”mycket speciell kanslisvenska” är ju onödigt, när möjligheten att göra kunskapsprovet på thai finns.

Men kravet om kunskap kvarstår dock, på vilket språk man än gör kunskapsprovet.

Petra Verdin Wiking, utbildningsledare Bengtssons Trafikskola