Kungsbackas krögare klarar krisen
Nio av tio restauranger minskade sin försäljning under 2020. Det genomsnittliga tappet i riket låg på cirka 20 procent, men på vissa håll backade krögarna med förskräckande 51 procent. I Kungsbacka gjorde krogägarna dock ett bättre jobb än många av sina kolleger på andra håll i landet – och länet
Det visar färsk försäljningsstatistik från Statistiska Centralbyrån – SCB.
Störst tapp kvartal 2 och 4
Medan den svenska restaurangbranschen som helhet minskade sin försäljning med ungefär en femtedel, backade Kungsbackas krogar med en knapp tiondel (9 %).
Störst var det lokala krogtappet under andra och fjärde kvartalet. Vid pandemins start och under sommaren och den tidiga hösten nådde försäljningen däremot nästan ända upp till 2019 års nivåer.
Gott krögarbetyg lokalt
Försäljningsminskningen på 67,7 miljoner kronor ska dock inte underskattas. Summan måste absolut betecknas som både oroande och betydande.
Men med en total försäljning på 680 miljoner måste man ändå säga att Kungsbackas krögare varit bättre än många andra på att hålla sin verksamhet igång och locka kunder i pandemin.
Bland de bästa i länet
Våra lokala restaurangägare klarar sig också bra i konkurrensen med övriga Hallandskrögare.
I både Halmstad och Falkenberg backade den lokala restaurangnäringen med hela 15 procent under 2020. I Varberg tappade krogarna elva procent av sin försäljning.
Bara i Laholm, där restaurangnäringen backade med åtta procent, och i Hylte gick det bättre för krögarna.
Kungsbackas krögare står sig även väl i konkurrensen med kollegerna i resten av länet. FOTO: Statistiska Centralbyrån, SCB
Hyltes utveckling smått unik
I Hylte lyckades restaurangägarna till och med få till en försäljningsökning med fyra procent – mitt i pandemin.
Därmed placerar sig den lilla Hallandskommunen i den exklusiva grupp om 35 svenska kommuner som lyckats öka sin försäljning med minst en procent under pandemiåret 2020. I tio av dem lyckades krögarna till och med öka sin försäljning med mer är tio procent.
Vissa tappade 50 procent
Resterande 255 svenska kommuner har dock inget annat än trista minussiffror att visa upp på restaurangkontot.
Med en total försäljning på 104,1 miljarder kronor backar de svenska krögarna som sagt med i genomsnitt 20 procent. I vissa kommuner, som exempelvis Kungsbacka, är tappet mindre. Men det finns också ställen där situationen är betydligt mer akut.
Det är Sigtuna, Strömstad och Arjeplog exempel på. I Sigtuna och Strömstad backade restaurangnäringens försäljning med förfärande 51 procent under 2020. I Arjeplog minskade krögarnas försäljning med 50 procent.