Annons

Kungsbackabo ny stor-vd hos Stordalen

Som mångårig chef inom Petter Stordalens hotellimperium är han redan en profil i den skandinaviska hotellbranschen. Nu tar kungsbackabon Daniel Stenbäck ytterligare ett steg i karriären och blir en av Stordalens verkliga storchefer.

Jobb & Pengar | 06 Augusti 2020 15:55

Kungsbackabon Daniel Stenbäck blir ny storchef hos Petter Stordalen.

FOTO: Strawberry Group

Det är när norske hotellmagnaten Petter Stordalen samlar all fastighetsverksamhet i sin koncern Strawberry Group under en och samma ledning som Daniel Stenbäck utses till ny ”stor-vd” med utökat ansvar för bland annat fastighetsutveckling och nyförvärv.

Utökat fastighetsansvar

Konkret betyder det att Stenbäck, utöver sina tidigare ansvarsområden, från och med den tionde augusti även kommer att ha det operativa ansvaret för hotellkedjan Nordic Choice Hotels alla fastigheter, nya hotellprojekt, renoveringar och hyresavtal. Ett förtroendeuppdrag som i dessa coronatider ser ut att kunna kräva sin man.

– Ja, från i mars har vi tvingats börja tänka nytt. Då gick vi från vårt vinstrikaste år med ett första bra kvartal till en kamp för överlevnaden. Våren har varit tuff och nu väntar en höst som kommer att bli minst lika tuff, bekräftar Daniel Stenbäck.

”Finns också möjligheter”

I sin nya roll ska han vara med om att implementera en ny organisation, vars syfte ytterst är att slimma Strawberry Groups och Nordic Choice Hotels kostnader inför en framtid som åtminstone i det kortare perspektivet ser allt annat än ljust ut.

– Men det finns också möjligheter. Petter Stordalen är en person som aldrig sitter still. Det kommer att bli förändringar och nu gäller det att vara uppmärksam på det som händer. När andra tvingas släppa sina verksamheter finns det exempelvis möjligheter att förvärva. Men i det här läget räcker det inte att ha pengar. Man måste våga agera också, säger Daniel Stenbäck.

Flera nybyggen igång

Även om Strawberry Group ser dagens kristid som en möjlighet att expandera, har koncernen samma problem att brottas med som de flesta andra. Och några till.

Samtidigt som man tvingats permittera personal på grund av minskad efterfrågan har Strawberry Group flera stora hotellbyggen igång – byggen som påbörjades innan coronakrisen kopplade grepp om världen och som nu måste färdigställas.

Stor omställning väntar

Under det närmaste året lär vi får se många nya sätt att locka gäster till hotellen. Allt från nya hotellpaket, till satsningar på långtidsboende.

Dröjer det vaccin som väntas sätta punkt för coronapandemin längre än man hoppas kan det för en del hotell till och med bli tal om permanent omställning – från hotellrum till vanliga bostäder.

”Krävs många bra idéer”

– Det är lätt att bara stänga in sig och sätta sig och vänta på att krisen ska vara över. Men vi är tvingade till förändring och nu gäller det att ta vara på de möjligheter som dyker upp. Det kommer till exempel inte att byggas många nya traditionella konferenshotell på länge efter detta, så de nya hotell vi just nu uppför kommer att ge oss bra produkter när krisen väl är över och andra fortfarande står still, säger Daniel Stenbäck.

– Alla tvingas vara kreativa för att överleva, och det är inte en enda lösning som kommer att ta oss ur krisen. För det krävs många bra idéer. Hotelldirektörerna i vår koncern har ett långtgående ansvar för sina respektive verksamheter. Det har resulterat i att vi själva har erbjudit våra gäster allt från prisvärda övernattningar med middag och hotellvistelser med konsert på rummen, till ”bo hur mycket du vill” i flera månader för 25 000 kronor.

Var kommer Kungsbacka in i bilden?

– Det är där jag bor. I Anneberg, för att vara exakt. Jag har kontoret i Oslo, men jag reser så mycket att det egentligen inte spelar någon roll var jag bor. Min fru bodde i Särö när vi träffades, så därför det blev Kungsbacka när vi 2006 bestämde oss för att lämna Oslo efter en tid där. Att vi landade just i Anneberg beror på att jag lovade dottern att hon skulle få en häst när vi flyttade. Anneberg är ett väldigt hästtätt område.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

900 utan el i Älvsåker

Bostad Strömmen försvann under eftermiddagen i ett stort område kring Älvsåker. Orsaken är  oklar, men Ellevio hade ...

Polisen söker kvinnligt vittne till pendeltågsbranden

Blåljus Polisen har ännu inte fått tag i en misstänkt för den anlagda branden i ett säte ...

Hemestrare räddade sommaren

Nyheter En annorlunda sommar har det varit. Det konstaterar både Turistinformationen i Kungsbacka och näringsidkare. Hemester har blivit ett ...
Annons