Bärgade bjässe. Natten till lördag drog Mattias Jonsson från Kungsbacka upp en håkärring i rekordklass. Foto: Privat 

 

 

Bomstopp. Så beskriver Mattias Jonsson från Kungsbacka ögonblicket då håkärringen på ett kvarts ton högg betet.  

– Det är det absolut tyngsta jag känt. Den här får vi aldrig upp tänkte jag, berättar han för Norra Halland.

 

 

Det var runt klockan 01.00 natten till lördag, vid grundet Tiogradaren en bit utanför Hunnebo som kampen ägde rum. Mattias Jonsson från Kungsbacka var ute med vänner från sportfiskeklubben Team isola. Att fiska efter håkärring fanns med på listan.

– Ja det var ett av målen, bekräftar Mattias Jonsson.

 

Men att han skulle komma att dra upp vad som troligtvis är Sveriges hittills största fisk fångad med spö, det var inte helt väntat.

– Det var helt vansinnigt. Det var verkligen bomstopp. Från att den nappade drillade jag den i ungefär 60 minuter innan vi kunde säkra den i båten. Och det krävdes en hel del jäklar anamma samt lite hjälp från kompisarna att säkra den här enorma hajen. Men jag drillade den helt på egen hand, berättar den märkbart nöjde sportfiskaren.

 

Mattias Jonsson från Kungsbacka fick sitt livs fångst. 

 

 

Nu granskas fångsten för att det ska kunna avgöras om det är ett nytt svenskt rekord. Men allt tyder på det i nuläget.

– Den var en halvmeter längre än det tidigare rekordet. Vikten ligger nånstans upp mot 280 kilo.

 

Bortsett från en möjligen skadad självkänsla klarade sig håkärringen dock fint. Efter att sportfiskarna mätt och tagit data fick den ge sig av igen.

– Vi tog den på ett väldigt skonsamt sätt, och den mådde jättebra när vi släppte den. Hajar har inga simblåsor så de klarar att komma upp och bli släppta igen, säger Mattias Jonsson.

 

Innan granskningen är klar får Mattias Jonsson vänta och smälta intrycken. Men att det är en stor fångst i alla avseenden är det ingen tvekan om.

 

– Tja det är klart att det här värderas ju riktigt högt i fiskekretsar. Om det nu, som det verkar, visar sig vara rekord så är det Sveriges största spöfångade fisk genom tiderna.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.