NYHETER 2021-03-08 KL. 19:00

Kungsbacka illa rustat inför självmord

Varje år försöker 550 hallänningar ta sina egna liv. 50 av dem lyckas. Att de som dör för egen hand har haft långvarig kontakt med socialtjänsten är vanligt. Så vanligt att kopplingen till socialtjänsten ses som en kraftigt ökad risk för självmord.

Kungsbacka illa rustat inför självmord

TV-klipp och nyheter



Det visar en kartläggning som organisationen Suicide Zero nyligen genomförde, med anledning av coronapandemin.

Koppling till socialtjänst


Enligt den har cirka 30 procent av de kvinnor och cirka 42 procent av de män som varje år väljer att själva avsluta sina liv haft långvarig kontakt med sina respektive kommuners socialtjänst. Något som fått organisationen Sveriges Kommuner och Regioner – SKR – att dra slutsatsen att människor som har kontakt med socialtjänsten har en kraftigt ökad risk för självmord jämfört med befolkningen i sin helhet.

– Kommunen har därför unika möjligheter att rädda liv – viktigare än vi tidigare förstått. Att förebygga självmord handlar om att arbeta med psykisk hälsa i skolan eller insatser för att bryta social isolering bland äldre. Det kan också handla om utbildning om psykisk ohälsa för att vi alla ska ha bättre kunskap om hur vi kan möta en medmänniska med självmordstankar, säger Rickard Bracken – generalsekreterare för Suicide Zero.

Arbete mot psykisk ohälsa


Undersökningen visar också att Kungsbacka, som en av 233 av landets 290 kommuner, helt saknar kommunövergripande handlingsplaner för förebyggande av självmord.

Enligt Astrid Bayard på Kungsbacka kommun har visserligen inte Kungsbacka en handlingsplan ännu, men ändå ett arbete som pågår.

– Vi har haft utbildningar för kommunanställda hösten 2019 och vi planerar att ha en ny omgång inom kort. Då köper vi in föreläsare som är experter, säger hon.

– Det ingår som en del i vårt folkhälsoarbete och vi gör insatser för att motverka psykisk ohälsa på många sätt. Vi kan exempelvis ge stöd till föräldrar och försöker göra så tidiga insatser som möjligt.

Astrid Bayard anser att det är väldigt viktigt att vi alla är mer lyhörda för signaler i vår omgivning och vara beredda att sträcka ut en hand om det behövs.

Och en handlingsplan är på gång. I Region Halland håller man på att ta fram en gemensam handlingsplan för suicidprevention för alla kommunerna i Halland.

”Helt oacceptabelt!”


Men Rickard Bracken tycker det är sent.

– Det är helt oacceptabelt att samtliga sex kommuner i Halland saknar genomtänkta strategier, fasta budgetar och handlingsplaner för ett effektivt arbete för att förebygga självmord, säger han.

80 procent illa rustade


2008 antog regeringen en nollvision för suicid och allt mer forskning visar att effektiv självmordsprevention bygger på en kombination av många olika insatser. För kommunernas del innebär det att ett suicidpreventivt perspektiv måste läggas på hela den kommunala verksamheten – från fysisk planering och byggnation, till skolan, äldreomsorgen och socialtjänsten. Även de kommunala kultur- och fritidsaktiviteterna behöver involveras i det förebyggande arbetet.

Nya rapporter visar att samhället svagaste blir alltmer utsatta i coronapandemins spår, att antalet självmordslarm till SOS alarm och räddningstjänsten ökat under 2020 samt att fler än någonsin kontaktar landets ideella organisationer via deras olika hjälplinjer.

Kräver snara åtgärder


Nu kräver Suicide Zero att Hallandskommunerna agerar, genom att upprätta kommunövergripande handlingsplaner för det förebyggande arbetet, baserade på forskning med tidsatta och uppföljningsbara mål.

Organisationen kräver också att:

  • Den politiska ledningen utser en helhetsansvarig och kopplar resurser till de insatser som ska genomföras, som en del av kommunens löpande arbete.

  • Kommunstyrelsen säkerställer att kommunens förvaltningar samordnar sina självmordspreventiva insatser.

  • Kommunen tar fram riktlinjer och rutiner för självmordsprevention och agerande efter självmord till kommunens samtliga verksamheter.


– Självmorden utgör ett enormt folkhälsoproblem och den pågående coronapandemin gör situationen än mer kritisk. Lokala handlingsplaner är en helt nödvändig förutsättning för att 1 600 människor årligen i vårt land inte ska hamna i ett sådant lidande att de tar sina liv, avslutar Rickard Bracken.

 



Trots det fortsätter åtta av tio svenska kommuner, av vilka de sex Hallandskommunerna är några, att stå illa rustade på området. Detta samtidigt som nya rapporter visar att samhället svagaste blir alltmer utsatta i Coronapandemins spår, att antalet självmordslarm till SOS Alarm och Räddningstjänsten ökat under 2020 samt att fler än någonsin kontaktar landets ideella organisationer via deras olika hjälplinjer.

Kräver snara åtgärder


Nu kräver Suicide Zero att Kungsbacka och de övriga Hallandskommunerna agerar, genom att upprätta kommunövergripande handlingsplaner för det förebyggande arbetet, baserade på forskning med tidsatta och uppföljningsbara mål.

Organisationen kräver också att:

  • Den politiska ledningen utser en helhetsansvarig och kopplar resurser till de insatser som ska genomföras, som en del av kommunens löpande arbete.

  • Kommunstyrelsen säkerställer att kommunens förvaltningar samordnar sina självmordspreventiva insatser.

  • Kommunen tar fram riktlinjer och rutiner för självmordsprevention och agerande efter självmord till kommunens samtliga verksamheter.


”Enormt folkhälsoproblem”


– Självmorden utgör ett enormt folkhälsoproblem och den pågående coronapandemin gör situationen än mer kritisk. Lokala handlingsplaner är en helt nödvändig förutsättning för att 1 600 människor årligen i vårt land inte ska hamna i ett sådant lidande att de tar sina liv, avslutar Rickard Bracken.


Varje år försöker 550 hallänningar ta sina egna liv. 50 av dem lyckas. FOTO: Pixabay


Känner du någon som har självmordstankar, eller funderar du själv på att ta ditt liv? Att tala med någon utomstående om sina tankar och känslor kan vara bra. Här finns hjälp att få:

  • 1177 - Vårdguiden Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmaste psykiatriska akutmottagning. På telefonnummer 1177 får du ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården.

  • Mind - självmordslinjen Alla dagar kl. 06-24. Telefon: 90101 Chatt: chatt.mind.se

  • Jourhavande medmänniska Telefon: 08-702 16 80 Alla dagar kl. 21-06

  • Jourhavande präst Kopplas via telefonnummer 112 alla dagar kl. 21-06 Chatt söndag-torsdag kl. 20-24

  • BRIS - vuxnas telefon om barn. Telefon: 077-150 50 50 Vardagar kl. 09-12

  • BRIS - barnens telefon. Telefon: 116 111

  • UMO Om du är 13 - 25 år är du välkommen att höra av dig till din närmaste ungdomsmottagning för att få råd och stöd även vid psykisk ohälsa.


Källa: Suicide Zero

Du missade väl inte vår söndagstidning?


Läs e-tidningen här 



TV-klipp och nyheter

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 15:00
Kungsbackaquizet med det svarta fåret
Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 14:08
Nykomlingen från hela Kungsbacka
Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.