3,3 procent är arbetslösa i Kungsbacka, vilket är en minskning sedan förra året. Kommunen har även den lägsta arbetslösheten i Hallands län i år igen.
– Kungsbacka är en av kommunerna i Sverige som har lägst arbetslöshet, säger Peter Nofors, analytiker på Arbetsförmedlingen.I Kungsbacka kommun har arbetslösheten minskat med 0,1 procent om man jämför januari i år med samma månad förra året. Även om minskningen inte är dramatisk så har kommunen nu den lägsta arbetslösheten på länge, enligt Peter Nofors.
– När man ligger på de nivåerna som Kungsbacka gör så är det hopplöst att minska den ännu mer. Arbetslösheten går inte att få ner till noll eftersom man alltid har en omsättning. Man kan nästan säga att Kungsbacka har en fullsatt sysselsättning. 


3,3 procent är arbetslösa i kommunen, vilket man kan jämföra med den generella siffran för Halland län som ligger på sex procent. Kungsbacka har lägst arbetslöshet i länet och enligt Peter Nofors har kommunen även en topplacering i hela Sverige. En av orsakerna tror han är närheten till Göteborg.
– Kungsbacka tillhör Göteborgsregionen och har en rörlig arbetsmarknad, säger han.


Speciellt ungdomsarbetslösheten har minskat i Kungsbacka. 4,4 procent mellan 18 till 24 år hade inget arbete i januari i år, vilket är en minskning med 0,8 procentenheter i jämförelse med samma månad förra året. En grupp där arbetslösheten dock är fortsatt hög är utomeuropeiskt födda kvinnor.
– Många kommuner i norra Halland har tagit emot kvotflyktingar. Generellt sätt så har kvinnorna svårare att komma in på arbetsmarknaden än männen. En av orsakerna kan vara att arbetsplatser där många män jobbar inte har lika höga språkkrav som vårdyrken och andra traditionellt kvinnodominerande yrken, säger Peter Nofors.