Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Kungsbacka får 17 miljoner i stöd till gång- och cykelbro

Kungsbacka är en av de kommuner/landsting som får ta del av kakan när Trafikverket delar ut 1,5 miljarder kronor till 17 kommuner, för att satsa på cykel- och kollektivtrafiken.

– Det betyder jättejättemycket att vi har fått de här pengarna och vi är oerhört glada säger Karolina Oxfall, trafikplanerare på Kungsbacka kommun.

 

Det här är sjätte gången som Trafikverket delar ut ett statligt stöd för att gynna hållbara stadsmiljöer.

Enligt ett pressmeddelande från myndigheten ska de pengar som delas ut den här gången till exempel användas för att utöka busstrafik, anlägga nya gång- och cykelvägar och sätta upp laddstolpar för elcyklar.

 

Tre projekt har fått över 100 miljoner vardera: ombyggnationen av Vikenförbindelsen i Karlstad, en ny bussterminal vid Slussen i Stockholm samt en gång- och cykelanslutning till norra Ön i Umeå.

För Kungsbackas del rör det sig om i sammanhanget lite mer modesta 17,5 miljoner kronor för att bygga en gång- och cykelbro över järnvägen vid Inlagsleden. I gengäld förbinder sig Kungsbacka bland annat att bygga en ny gång- och cykelförbindelse mellan Inlagsleden och det nya badhuset och att ta fram och besluta om en vägvisningsplan för huvudnätet vad gäller gång och cykel.

– Om det blivit en gång- och cykelbro utan de här pengarna kan jag inte riktigt svara på, det är en fråga för politiken. Projektet har ju varit på gång i rätt många år, men blivit betydligt dyrare än planerat. Inte minst är det anläggningskostnaden som blivit högre eftersom det är så högt tryck i regionen på grund av bygget av Västlänken, säger Karolina Oxfall.

Bygget av gång- och cykelbron startar nästa år och ska vara klart år 2022

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!