Annons

Kungsbacka blir cykelstad

Nu är det klart. Kungsbacka blir en av 36 svenska Cykelstäder.

Trafik | 06 April 2021 06:30

Kungsbacka ska bli mer cykelvänligt – genom medlemskap i Svenska Cykelstäder.

FOTO: Pixabay

Kommunen har i flera år arbetat medvetet för att göra Kungsbacka mer cykelvänligt. För en tid sedan bestämde sig politiker och tjänstemän för att gå steget längre – och ansöka om medlemskap i föreningen Svenska Cykelstäder.

Först såg ansökan inte ut att kunna beviljas. Men efter en regeländring hos föreningen blev det möjligt för oss att ansluta till den samling av kommuner, regioner och organisationer som utgör Svenska Cykelstäder.

Samarbete och utbyte

Det betyder att Kungsbacka, tillsammans med de 35 övriga medlemskommunerna, nu får del av den samverkan och det kunskapsutbyte som redan etablerats i Svenska Cykelstäder.

Att fler Kungsbackabor väljer cykeln framför exempelvis bilen är viktigt. Färre bilar på våra vägar innebär minskad klimatpåverkan. Samtidigt ger motionen som blir resultatet av cyklingen en bättre folkhälsa.

”Ett systematiskt arbete”

En av dem som varit drivande bakom ansökan är Monica Neptun (L), ordförande i nämnden för Teknik.

– Vi har under många år arbetat systematiskt, utifrån vår gång- och cykelplan, för att det ska vara smidigt och säkert att cykla. Mycket fokus har riktats mot att knyta ihop kommunens tätorter med attraktiv cykelväg. Inom Kungsbacka stad har vi framför allt försökt att identifiera saknade länkar samt att höja kvaliteten genom att bredda gång- och cykelbanorna, säger hon.

Vill höja standarden

På egna ben och Vintercyklist är två andra cykelprojekt Neptun hoppas ska passa bra ihop med medlemskapet i Svenska Cykelstäder.

– Våra fasta cykelräknare visar att allt fler väljer att cykla i Kungsbacka. Det är väldigt glädjande att allt fler inser att cykeln är ett snabbt och smidigt transportmedel. Vi kommer att fortsätta att bygga ut cykelvägnätet, bredda befintliga sträckor och separera cyklister från gående. Vi planerar också att höja standarden i flera korsningspunkter, så att de blir framkomligare och säkrare för cyklister, avslutar Monica Neptun.

Tidigare i NH:

Snart blir Kungsbacka cykelstad

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

2 Kommentarer

  • Men är det OK med cykling på trottoarer dessutom i fel riktning på enkelriktade gator. Det förekommer dagligen. Som gående känns det otryggt. Ringklockor tycks också vara en sällsynthet fastän det väl är lag på det. Det krävs mycket disciplin innan Kungsbacka kan kalla sig för cykelstad.

Läs Även

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Snart blir Kungsbacka Cykelstad

Trafik När Kungsbacka kommun ansökte om medlemskap blev svaret först nej, med hänvisning till att kommunen inte ...

Klartecken för stadsodling på Tingberget

Nyheter Snart kommer man kunna odla mat tillsammans i Kungsbacka. Det är föreningen Kungsbacka tillsammansodling som nu fått grö...
Annons