Kungsbackas VA-tekniker gör Sveriges bästa jobb och dricksvattnet är landets mest uppskattade.

FOTO: Kungsbacka kommun

Konkret innebär det att Kungsbackaborna är nöjdast i landet med hur kommunen sköter vägar, parker, återvinning, vatten och avlopp.

Allra bäst betyg får Kungsbackas kommunala dricksvatten, som får 9,9 poäng av 10 möjliga.

”De är jätteroligt”

− Det är jätteroligt! Vi har mycket som är bra i vår verksamhet men fokus är ofta på det som inte fungerar. Roligt att bli uppmärksammad på det som faktiskt fungerar. Extra kul att det är våra invånare som tycker till, säger Karl Lundgren, förvaltningschef på Teknik i Kungsbacka.

Fem kriterier

SKL – Sveriges kommuner och landsting – har frågat Kungsbackaborna hur de tycker att kommunen sköter sig. Därefter har kommunens teknik betygssatts enligt fem kriterier:

  • Vägstandard
  • Snöröjning
  • Parker
  • Vattenkvalitet
  • Avfall

Kommuninvånarna är nöjda på samtliga områden. Vägstandarden är god, parker och lekplatser sköts bra och avfallshanteringen fungerar också utmärkt.

Bästa dricksvattnet

Men när man kommer till kvalitén på det kommunala dricksvattnet skiljer sig Kungsbacka stort från mängden. Här svarar nästan varenda en av de tillfrågade kommuninvånarna att de är mycket nöjda. Så nöjda att Kungsbackas kranvatten utan omsvep korats till Sveriges mest uppskattade dricksvatten.

Undersökningen genomfördes mellan februari och april i år. I Kungsbacka omfattade den 1 000 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 18-74 år.

Senast en liknande kartläggning gjordes var 2016.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.