Annons

Kulturbevarande fagning av slåtteräng

När vitsippan står i blom är tiden för fagning kommen. I mer än 30 år har Tölö hembygdsgille arbetat med att återskapa en slåtteräng. Skötseln av slåtterängen var under tusen år en central del i jordbrukstraditionen – annars stod svälten för dörren.

Miljö och natur | 27 April 2021 19:00

Tölö hembygdsgille bjöd traditionsenligt in till fagning av sin slåtteräng i Grönabur, på gränsen mellan Släp och Tölö. Ett 20-tal personer samlades med räfsor och fikakorgar.

FOTO: Josefine Julén

Tölö hembygdsgille kunde inte ha fått bättre väder än lördagens idylliska vårdag. Solen värmde, temperaturen var mild och på gillets slåtteräng i Grönabur var vindarna svaga.

Slåtterängen hör till fastigheten Skogen i Släp på gränsen till Tölö. Sedan 70-talet har gillet arrenderat marken av ”Einar på Skogen” som gick bort i februari 2020.

Slåtterängen ägs och sköts av Skogen gård och handelsträdgård i samarbete med Tölö hembygdsgille sedan dess.

– Det var Uno Bergvall som var ordförande när arbetet med slåtterängen drog igång. Då växte det mycket skräp som björnloka. Det var en äng man tagit hö på tidigare, säger Lars Voss, nuvarande ordförande i Tölö hembygdsgille.

Lars Voss är ordförande i Tölö hembygdsgille. ”Det blir man för att man är dålig på att säga nej”, skojar Lars.

Djurens vinterfoder

Slåtterängen är en av de mest artrika miljöerna där man skördar allt som växer spontant, utan att tillföra gödsel. Under många hundra år hinner markerna samla på sig en stor mängd olika arter, som kanske har ursprung i andra trakter och naturtyper. Det är ett traditionellt kulturskapande – hur man odlade förändrades efter mitten av 1800-talet då man istället började odla djurens vinterfoder på åkermark, med vallgrödor som klöver. Idag finns det inte många slåtterängar kvar.

– Det är roligt att hålla liv i gamla traditioner som försvinner. Det är ovärderlig kunskap, säger Agneta Hilding, som var sambo med Einar på Skogen.

Agneta Hilding.

– Einar var mycket för småbruket, det är det mest miljövänliga och något vi borde återgå till. Då gick korna på skogen och det blev så fint betat. De var inte så bortskämda som de är nu med kraftfoder utan åt fler växter. Men det var också friskare djur. Det här är att återuppleva sin barndom, säger Agneta Hilding.

Vitsippa är fagningsblomman; när vitsippan står i blom är det dags för fagning.

Höll svälten borta

Slåtterängen var förr central inom jordbruksproduktionen. Det vinterfoder som ängen gav, avgjorde hur många djur man kunde hålla över vintern, vilket i sin tur gav gödsel till åkrarna där mat odlades. Fick man inte tillräckligt med ängshö väntade svält.

Ett 20-tal personer från Tölö hembygdsgille samlas varje år i slutet av april för den årliga fagningen. När tjälen gått ur jorden och vitsippan blommar ska slåtterängen röjas fri från fjolårsgräs, löv och gamla kvistar. Det är grep, krattor och räfsor som gäller.

– Medelåldern är ganska hög, när man var yngre hade man inte så mycket tid för sådana här engagemang. Man får respektera att tiden inte finns för de yngre, säger Lars Voss.

Bo Hagsäter, 10 och Anna Hagsäter 7, var med råge yngst under fagningen. Släpvagnen som fylldes med löv och gamla kvistar var lockande. ”Det är kul att hoppa i löven.”

Nästa högtidlighet är slåttergillet i slutet av juli

– Då skördar vi vad ängen ger och har musik och grejer. Men först måste blommorna ha hunnit fröa av sig, säger Lars Voss.

 

Inger Arvidsson är medlem i Tölö hembygdsgille. I minst tio år har hon varit med och arbetat med slåtterängen.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Allt fler halländska bönder lägger ned

Politik Allt fler svenska jordbruk läggs ned och Halland är ett av de tre län där antalet producerande ...

Ny omgång statligt stöd till hyresvärdarna

Politik Nu kan värdar som ger hyresrabatter till företag i branscher som drabbats extra hårt av pandemin fortsä...

Kommunen får pengar till naturvårdsinsatser

Miljö och natur Flera projekt som ska gynna natur, friluftsliv och biologisk mångfald sker i kommunen i vår. Det beror på ...
Annons