KULTUR & NÖJE 2021-06-23 KL. 10:02

Teater firar 100 år av kvinnlig rösträtt

I juli händer det! Då blir det världspremiär av en bearbetad version av föreställningen Samma Don i Fjärås, som handlar om kvinnlig rösträtt. Det gäller att boka snabbt eftersom platserna är begränsade.

Teater firar 100 år av kvinnlig rösträtt
Kjell-Åke Rinnarv och Anette Sundqvist i tvåmansföreställningen Samma Don. Föreställningen har premiär den 4 juli på Gödestadsgården, Fjärås Hembygdsgille.

TV-klipp och nyheter

Samma Don är en tvåmansföreställning i en akt. Den firar kvinnlig rösträtts 100-årsjubileum och är ett samarbete med Hallands bildningsförbund. Den är skriven av Frigga Carlberg från Falkenberg, som var en av förgrundsfigurerna för kvinnlig rösträtt. Pjäsen har bearbetats av skådespelarna och manusförfattarna Anette Sundqvist och Kjell-Åke Rinnarv och hembygdskonsulent Kerstin Hultin på uppdrag av Hallands bildningsförbund.

Del av vandringsutställning


Beställningen ingår i utställningen Hallands starka kvinnor - när kvinnorna tog plats i politiken. Det är en vandringsutställning som kommer att visas på alla stadsbibliotek i Halland i höst. Fyrens bibliotek i Kungsbacka kommer att visa utställningen mellan den 7 - 9 september.

Föreställningen är på 45 minuter och utspelas under en dag när en städerska (skurmadam) som är för kvinnlig rösträtt kommer för att göra fint hos en herre som är motståndare till att kvinnor ska få rösta. Året är 1918 i Sverige.

– Han är inte en elak karaktär, utan han är en man av sin samtid som inte kunde förstå hur det skulle se ut i samhället om kvinnorna inte förblev hemma och städade och lagade mat åt sina män. Han speglar den tiden, säger Kjell-Åke Rinnarv.

Väcker frågor


– Det är en sedelärande historia, men det är spännande eftersom publiken inte vet hur det kommer att sluta. Den väcker också frågor om dagens samhälle, till exempel demokrati och jämställdhet. Hur jämställda är vi egentligen i Sverige 2021, 100 år efter att vi fått kvinnlig rösträtt? säger Anette Sundqvist.

Hon och Kjell-Åke Rinnarv har arbetat tillsammans i ungefär 15 år i olika teaterprojekt, bland annat genom dramatiserade stadsvandringar i kommunen.

De tycker att föreställningen Samma Don skulle vara en utmärkt historielektion för elever.

– Då får de lära sig hur man tänkte och talade förr och föreställningen är också humoristisk, säger Anette Sundqvist.

– Det är viktigt att lära sig om demokrati och att alla ska ha samma rättigheter, säger Kjell-Åke Rinnarv.

Egna företagare


Duon har träffats två gånger per vecka sedan i januari i Studieförbundets vuxenskolans lokaler på Energigatan. Som många andra inom kulturbranschen är de egna företagare och driver företagen Kulida respektive Teaterkyssen.

Föreställningen har premiär den 4 juli på Gödestadsgården, Fjärås Hembygdsgille och är då fristående och inte en del av vandringsutställningen.

Det finns ett begränsat antal platser och endast föranmälan. Föreställningen går att boka genom Kulida och Teaterkyssen.

Fler nyheter

USB-lampor – lysnande ny trend
BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
Premium

USB-lampor – lysnande ny trend

TV-klipp och nyheter

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
USB-lampor – lysnande ny trend
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Fyr får klartecken i Åsa
Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.