KULTUR & NÖJE 2023-01-27 KL. 10:00

Ny utställning visar videokonst

Av Christina Forlin

Tre videoinstallationer visas i den nya utställningen på Kungsbacka konsthall. Invigning är det på lördag.

Ny utställning visar videokonst
Mia Rogersdotter Gran, Anna Sofia Jernryd och Anna Julkunen ställer ut videoinstallationer på Kungsbacka konsthall. Foto: Christina Forlin

TV-klipp och nyheter

Performativa positioner heter utställningen där alla tre konstnärerna arbetar med videoinstallationer och har en masterexamen från HDK-Valand.
Den speglar frågeställningar kring individen, självbild, sociala relationer och upplevelsekonsumtion och Mia Rogersdotter Gran, Anna Sofia Jernryd och Anna Julkunen visar alla var sin videoinstallation.
I Mia Rogersdotter Grans installation Summit of Dreams – står ett gult tält i centrum med en video som projiceras på tältduken, där en hand smeker ett berg.
Hon intresserar sig för hur vi konsumerar naturupplevelser och äventyr, och hur ett begär av platsen tycks ta över allt annat.

Om gränsdragningar
Anna Sofia Jernryds video kallas Breathing Space. Här liksom i många av hennes tidigare verk arbetar hon med begreppet “betraktaren som centrum för konstverket”, och bjuder in till att möta ett annat perspektiv genom att lyssna till ljudet av en människa som andas under vatten. Hon är intresserad av att omförhandla gränsdragningen mellan jag och du, innanför och utanför, inkludering och exkludering.
Anna Julkunen har valt att fokusera på upplevelsen av att ha växt upp som finsk i ett svenskt samhälle. Hennes verk heter ”Ei saa peittää” (får ej övertäckas) och hon undersöker sina egna känslor kring skam och rotlöshet med hjälp av sin mors och mormors berättelser. Hon ställer också frågan: Hur ser din bild av finländaren ut?

Vernissage på lördag
Vernissage är det på lördag den 28 januari mellan klockan 11 och 15, med konstnärssamtal lett av Kerstin Hamilton klockan 12. Utställningen pågår till och med den 19 mars, och under utställningstiden kommer det även bland annat vara visning och förmiddagsfika den 9 februari samt sportlovsverkstad den 15 och 16 februari. Mer info finns på kungsbackakonsthall.se




TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.