KULTUR & NÖJE 2021-04-03 KL. 12:00

Nu sänds filmen om Alf Robertson

Alf Robertsons musikaliska arv lever just nu i allra högsta grad. Snart släpps ny musik som bär spår av hans penna, och idag, lördag sänds en film om den en gång folkkäre artistens liv.
– Det är en fin film om personen Alf, säger Monica Robertson som under många år var gift med artisten.

Nu sänds filmen om Alf Robertson

TV-klipp och nyheter

Det är drygt tolv år sedan Alf Robertson lämnade jordelivet. Men om ungefär en vecka släpper Monica Robertson en singel som faktiskt är ett slags samarbete dem emellan.

– Det är Alf som har skrivit titeln. Jag hittade gammalt material, bland annat en låt som han hade påbörjat. Så jag skrev färdigt den, berättar Monica när Norra Halland hälsar på i Frillesås.

Låten som har titeln ”Jag vet en hemlighet”, är dessutom relaterad till en nyproducerad film om Alf Robertsons liv. Filmen sänds redan nu på påskafton på SVT, och det är delvis med blandande känslor som Monica tagit del av materialet.

– Ja, det är jobbigt om jag ska vara ärlig. Det är en del gamla klipp, men även intervjuer från hans sista tid. Så man kastas ju tillbaka.

Ett porträtt


Bakom filmen ligger bland andra Thomas Samuelsson som på 80-talet skrev manus till ungdomsdramat Ps Sista sommaren, samt senare har producerat Kocken med Kjell Bergqvist i huvudrollen. Nu har producenterna bakom filmen velat ta reda på vem Alf Robertson egentligen var, och det är detta som nu presenteras i en timmas lång dokumentär.

– Det är en väldigt fin film om personen Alf, ett porträtt kan man säga, berättar Monica Robertson.

Med vid intervjun är även musikern Arne Österlindh som förr om åren spelat en hel del med Alf Robertson.

– Han var ju verkligen folkkär. Och om man var på väg nånstans för att spela så kunde han stanna på vägen, knacka på vid nåt ålderdomshem och köra en spelning helt spontant. Det var ju alltid så otroligt uppskattat. Han var väldigt generös.


Monica Robertson och Arne Österlind musicerar nu ihop. Arne Österlindh har förr i världen turnerat med Alf Robertson.


I dag spelar Arne Österlindh med Monica och fungerar både som musiker och producent. Den här veckan blir det besök på P4 för att prata om nya singeln, och nästa vecka ska de börja filma en musikvideo. Mycket på gång med andra ord, och nu hoppas Monica Robertson och Arne Österlindh bara på att pandemin ska ebba ut så att de kan få ge sig ut och spela igen.

– Förhoppningsvis kan man i alla fall börja öppna upp lite stegvis framöver. Det skulle nog passa oss bra dessutom, jag tror inte på stora konserter. Men människor vill komma ut nu tror jag. Det här har drabbat kulturlivet så hårt, säger Moncia och får medhåll av Arne Österlindh.

Till livet vänder tänker de jobba vidare med musiken, och med att föra andan från Alf vidare.

– Hans liv var inte alltid så glamouröst. Han hörde inte hemma i de fina salongerna utan var snarare en man av folket. Och det framgår i filmen. Det är ett fint porträtt. Jag tror att Alf skulle ha gillat den, säger Monica Robertson.

Läs mer:

Fler artiklar om nöje och kultur

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla
Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.