KULTUR & NÖJE 2021-11-27 KL. 17:00

Forna kungsbackabor i ny utställning

Av Julia Sandsten Vikberg

Helge som bodde i en lekstuga och Feskarn som målade sin bil i sin fotbollsklubbs färger. Dessa och flera andra Kungsbackaoriginal från förr i tiden finns i en ny utställning på Fyren.

Forna kungsbackabor i ny utställning
Lena Brorsson Alminger ligger bakom den nya utställningen med gamla kungsbackabor. Foto: Julia Sandstén VIkberg

TV-klipp och nyheter

Det är Lena Brorsson Alminger som kom på idén till utställningen.
– Jag har alltid tyckt om gamla människor. Det finns så mycket original ute i skogarna, jag hade själv orginal i min släkt. Jag tror att man i dag inte rotar sig som man gjorde förr då man bodde kvar i samma by och kände till sin släkt långt tillbaka i tiden. Jag tänkte att det vore kul att se vilka som bodde i Kungsbacka tidigare, säger hon.
På Bryggan i Kulturhuset Fyren hänger flera ansikten på väggen med tillhörande förklaring till vem de var. Det är Lena Brorsson Alminger som har luskat fram information om personerna genom att bland annat prata med släktingar och andra som känner till dem.
– Jag har fått lägga ett pussel. Det är inte helt säkert att allt som står är helt sant, utan det är vad andra har berättat för mig, säger Lena Brorsson Alminger.
I utställningen hittar man bland annat Gunnar Berntsson, Feskarn, och Helge Andersson som båda var originella personer i gamla Kungsbacka.
– Helge bodde i en lekstuga i många år, men han var en stark karl som grävde stora diken och lastade grus för hand.
– Gunnar registrerade Feskarn som sitt namn. Han spelade fotboll för Norvalla och målade sin bil i lagfärgen, gul och blå. Det var också han som startade Norvalla marknad som är en känd marknad än i dag.


Helge Andersson i lekstugan bodde faktiskt i just en lekstuga. I stugan hade han ingen el eller rinnade vatten, han värmde upp stugan med ett spritkök. Foto: Julia Sandstén Vikberg



Feskarn, Gunnar Berntsson, var Varbergsbo men var ett känt ansikte på Kungsbacka torg som grönsakshandlare. Han målade sin bil i sin fotbollsklubbs, IF Norvalla, blågula färger. Det var han som drog igång Norvalla marknad. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Lena Brorsson Alminger har två egna släktingar hängandes på väggen, hennes gammelmorfar Ernst och gammelfarmor Himla.
– Himla slet hårt, hade sex barn och var en helt vanlig kvinna som ingen kommer ihåg. Ernst bodde i den röda stugan vid torget, stadens äldsta byggnad, säger Lena Brorsson Alminger.
Utställningen som har fått namnet "Jorden skall minnas dig" har vernissage på söndag 28 november klockan 12.00, men hänger redan nu i Fyren, och kommer att finnas kvar till och med 5 december.




TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.