Annons

Kul för barn med spring i benen

I sommar satsar Kungsbacka kommun på att sätta sina yngsta och äldsta invånare i rörelse. 48 ungdomar har som sommarjobb att sprida rörelseglädje för barn på stränder, lekplatser och aktivitetsplatser och för äldre på äldreboenden.

Nyheter | 07 Juli 2020 20:05

När det stod klart att sommaren inte skulle bli som vanliga somrar och att många skulle behöva spendera semestern på hemmaplan, beslutade sig kommunen för att satsa på rörelse och motion. Det har också sin grund i uppgiften att åtta av tio barn inte rör på sig en timme om dagen, berättar Anette Alsterå, föreningsutvecklare vid kommunen. Under flera sommarveckor anordnas diverse utomhusaktiviteter för sommarlovslediga barn på olika platser i kommunen. Att delta är kostnadsfritt och ingen anmälan krävs. För tillfället råder ett kort uppehåll, men aktiviteterna kör i gång igen vecka 31. 

Under torsdagen är det full rulle på aktivitetsplatsen intill Tingbergsskolan. Förutom ledarna Simone Holmberg och Tilda Espling Ek är där nio feriearbetande ungdomar och en klunga barn i åldrarna fem till tolv år. Det sparkas fotboll, leks kurragömma och spelas kubb när Norra Halland hälsar på. 

– Vi gör olika saker varje dag, det är lite vad de är sugna på, säger Simone. 

Tilda Espling Ek och Simone Holmberg är ledare.

Hittills har gänget hunnit med alltifrån beachvolleyboll på Vita sand till basket vid Kollaskolan. På schemat framåt står bland annat BMX i Björkris.

Uppslutningen har varierat, från ett fåtal till upp till 40 deltagande barn.

– Det är väldigt beroende på plats och väder, säga Tilda. 

– Vi har märkt att det är bra att vara i närheten av skolor, tillägger Simone. 

“Det bästa i de här tiderna”

Vissa barn har sina föräldrar med sig, andra kommer med kompisar eller ensamma. På plats finns lekmaterial av alla de slag. Konceptet verkar lyckat, konstaterar Tilda och Simone.

– Det är det bästa man kan göra i de här tiderna när så många är hemma, säger Simone. 

Dessutom blev det här ett sätt att ge anställning åt alla de ungdomar som sökt feriearbete hos kommunen, trots att alla enheter inte hade möjlighet att ta emot sina sommarjobbare. 16-åriga Ina Lääs är en av de 48 unga som arbetar med rörelsesatsningen. Jobbet är hennes första sommarjobb. 

– Det är jättekul. Man får träffa mycket folk och ha det kul på jobbet. Jag idrottar en del själv och tycker om att röra på mig, och så är det kul att få vara med och göra skillnad också, säger Ina.

Ina Lääs och kompisen Sanna Bodin trivs på sommarjobbet.

Förutom aktiviteterna som riktar sig till barn har man även sett till att de äldre fått komma ut och röra på sig, efter förmåga. Balkong- och sittgympa har gjort succé på kommunens äldreboenden. Efter en trist vår, med begränsade möjligheter till besök av nära och kära, ser många det som värdefullt att få komma ut, träffa folk på säkert avstånd, lyssna på musik och röra på kroppen.  

– Det är så uppskattat! De sitter där och diggar i sina rullstolar, säger Tilda. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...

Lokaltipset är tillbaka!

Fotboll Efter en lång väntan är det dags att damma av kunskaperna kring den lokala fotbollen. Nu drar Lokaltipset ...

Alös offensiva räd bäddade för seger

Fotboll Anders Alö bröt bollen utanför eget straffområde. Tunnlade en motståndare på vägen fram. Och vrä...
Annons