Annons

Krister är Kungsbackas nya polischef

Krister Adolfsson lyssnar på KSMB och Ebba Grön och söndagsåker gärna i någon av sina Morgans. Med sina erfarenheter från särskilt utsatta område, har han lärt sig att ett samhälle som samverkar är det viktigaste.

Familj | 19 Januari 2021 18:00

POLISCHEF. Krister Adolfsson är Kungsbackas nya lokalpolisområdeschef. Tidigare i sin karriär har han åkt radiobil i Varberg och Göteborg. Varit med i piketen (nuvarande insatsstyrkan), biträdande närpolischef i Laholm, kansligruppchef och biträdande lokalpolisområdeschef iför Halmstad och Laholm. Foto: Gith Thedvall, polisen.

FOTO: Foto: Gith Thedvall, polisen.

KRISTER ADOLFSSON

Ålder: 55
Familj: Gift och två barn
Bor: Varberg
Lyssnar på: Klassisk rock
Läser: Facklitteratur om engelska bilar
Tittar på: ”Nyhetsnörd”. Engelska serier och filmer.

– Om man är kriminell och bor i Kungsbacka ska man definitivt märka att polisen finns, säger Kungsbackas nya lokalpolisområdeschef.

Vid årsskiftet tillträdde Krister Adolfsson i Kungsbacka efter Anders Wiss som lämnade tjänsten för en motsvarande i Varberg, hösten 2019. Adolfsson är en varbergsbo och kommer närmast från tjänsten som biträdande lokalpolisområdeschef för Halmstad och Laholm.

Anders Wiss hade ett stort porträtt på en schäferhund på sitt kontor, och tidigare polischef Christer Bartholdsson, undervattensbilder på tropiska fiskar som han själv fotat. Vad hänger du på väggen i ditt nya kontor?
– Foton på mina Morganbilar. Jag har två stycken, men den ena är egentligen en trehjulig motorcykel. Den är väldigt ovanlig, orange och riktigt snygg. Jag gillar engelska prylar och engelsk klassisk inredningsstil. Jag har ett genuint bilintresse för framförallt klassiska fordon, men jag är ingen mekaniker.

Från insatspolis till möbelsnickeri

2004 lämnade han sin tjänst som vikarierande befäl, instruktör och insatspolis i det som idag heter insatsstyrkan och sa upp sig från polisen. I sitt garage hade han och hans fru startat ett litet möbelsnickeri i mitten av 90-talet och det blev en hobby som växte honom ur händerna.

Berätta om din relation till kök och företagande.
– Det är min stora passion nummer två. Möbelsnickeri och hantverk är jag förhållandevis duktig på. När företaget växte sa jag upp mig för att utveckla det och det gick väldigt bra. Jag och min fru körde de tuffa inledande åren och drev det aktivt fram till 2013 då vi kände att vi var ganska nöjda. Samtidigt saknade jag polisen, säger han.

Makarna sålde företaget som främst bygger kök och det finns kvar än idag.

Vad byggde du senast?
– Jag renoverade min yngsta sons lägenhet och byggde hans kök. Gjorde även en platsbyggd bokhylla. Det var ju poppis på 70-talet men är en inredningstrend som återvänt.

Envis och enträgen

Hur skulle din fru beskriva dig?
– Hon skulle nog säga att jag är målmedveten, envis och enträgen. Men också att det är tur att hon finns där och städar upp, för hon skulle nog säga att jag är lite slarvig också.

Vad har du mer för intressen?
– Ett lokalt fotbollsintresse då jag har en son som spelar i division 1, men jag följer inte allsvenskan eller den engelska ligafotbollen. Jag åker gärna skidor utför och på längden och gillar träning i allmänhet.

Kliver du upp klockan fyra på morgonen, springer två mil, simmar en mil för att sen äta havregrynsgröt till frukost?
– Nej nej, det är inte jag!

Vad lyssnar du på?
– Klassisk rock, till exempel Queen. Men jag har också svenska favoriter och lyssnar mycket på Ebba Grön och sena utgåvor av KSMB, den halvkaxiga stilen de står för gillar jag. Men min fru delar inte min åsikt om KSMB.

 Utsatta områden

Du kommer från Halmstad som har ett område som finns med NOA:s lista över utsatta områden. Vad har du lärt dig av det?
– Ja, Anderberg i Halmstad men även hela Laholms kommun var med på listan över utsatta områden 2014. Det visar vikten av att polisen inte är ensam och att det inte är enbart polisens uppgift att hantera uppkomna situationer i utsatta områden. Här har vi alla ett ansvar som polisen är en del av. Genom samverkan med andra når vi framgång, det är definitivt det jag lärt mig mest. Och det handlar inte bara om kommunen utan också föreningslivet och medborgarna själva.

Vad ser du för utmaningar här?
– Kungsbacka är ett väldigt välskött lokalpolisområde och en välskött kommun, det är intrycket jag har. Jag tror att ur både polisiär och kommunal synvinkel är utmaningen att behålla Kungsbacka på den positiva nivå den ligger idag. Att mota Olle i grind, så att säga.

Vad har du för förhoppningar?
– Att vi (polisen) ska göra ett avtryck. Den gemene kungsbackabon kommer förhoppningsvis inte märka annat än att vi syns och finns här. Men om man är kriminell och bor i Kungsbacka eller flyttar hit, då ska man definitivt märka av att polisen i Kungsbacka finns. Det hoppas jag är ett avtryck jag kommer att ge, säger Krister Adolfsson.

Mer läsning:

Löftet 2021: Tryggare, säkrare och nyktrare 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hårdare lokala regler mot smittspridning i Halland

Vård I flera veckor var smittspridningen hög men stabil, nu varnar Region Halland för den oroande ökningen. Därfö...

Yrkeshögskolan läggs ner

Skola Kommunens yrkeshögskola läggs ner. Trots marknadsföring har det varit för få sökande och skolan har ...

McDonalds: ”Måste respektera restriktionerna”

Nyheter Om förslaget att serveringsställen måste stänga klockan 20.30 träder i kraft, så kommer hamburgerkedjan att respektera ...
Annons