Annons

KB: Kortare beslutsvägar = bättre arbetsmiljö?

Kan det vara så enkelt? Att genom att kapa ett par led, att få rå om sin arbetsplats som en självständig enhet så skapar vi en gynnsam arbets

| 27 Augusti 2018 11:31

Kan det vara så enkelt? Att genom att kapa ett par led, att få rå om sin arbetsplats som en självständig enhet så skapar vi en gynnsam arbetsmiljö vilket leder till goda resultat och effektivisering? Kan det vara så att när en människa får ökat ansvar, större möjlighet till delaktighet och inflytande över sin arbetssituation så ökar motivationen och arbetsglädjen?

 

Det finns forskning som visar på det. Och väl beprövad erfarenhet.

 

Just nu drivs två skolor, Åsa Gårdsskolan samt Fullriggaren Malevik, samt fyra förskolor som organisationsformen intraprenad i Kungsbacka. Försöksperioden sträcker sig fram till 31 juli 2020. Inom kort skall forskarna som följer intraprenaderna ha ett uppföljningsmöte men redan nu har vi fått till oss att man är nöjd på enheterna.

 

På Åsa Gård och Malevik är denna form att driva verksamhet inget nytt under solen då de tidigare varit så kallade kommunalt självstyrande skolor. Pga åsikten att denna form skulle strida mot kommunallagen så avvecklades de kommunalt självstyrande skolorna vilket vi i Kungsbackaborna motsatte oss. Hade viljan funnits så hade vi kunnat lösa de formaliteter som krävdes. Nåväl, beslut togs om avveckling och så blev det.

 

Men så väckte vi tanken kring att driva skolor som intraprenad vilket till slut ledde till att Åsa Gård och Malevik återigen blev självstyrande enheter. Precis som många andra verksamheter har Kungsbacka som mål att vara en attraktiv arbetsgivare. Det målet är nedbrutet i otaliga aktiviteter för att nå så högt som möjligt på skalan när den årliga medarbetarenkäten genomförs.

 

Om nu motivation och arbetsglädje ökar när personalen görs mer delaktig och ges mer inflytande över sin arbetssituation som en intraprenad kan bidra till – finns det då inte fler verksamheter som borde drivas i denna form?
Finns det inte verksamheter som just nu brottas med personalbrist och personal som säger upp sig och går över till privata alternativ? Vi pratar naturligtvis om vård och omsorg.

 

Vi i Kungsbackaborna anser att nämnden för Vård och Omsorg skyndsamt ger i uppdrag till förvaltningen att skapa förutsättningar för att även inom vården driva verksamheter som intraprenad. Vi behöver tänka nytt och agera handlingskraftigt för att vända den negativa trend som pågått alldeles för länge inom vård och omsorg.

Kungsbackaborna 
Roger Larsson, Agnetha Ernegård, Mikaela Zackrisson, Mikael Neuman

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

MP: Klimatet kan inte vänta – valet är ditt

Den här sommaren har gjort klimatförändringarna tydliga. Först sol, värme och rena medelhavskänslan i ...

KD: Årets val är ett värderingsval

Årets val handlar om vilka värderingar vi vill ska prägla vårt land. Kristdemokraterna sätter människovä...

V: Vad vill (V)i

Vänsterpartiet vill att kultur skall vara till för alla oavsett var man bor eller vilken ekonomi man har. ...
Annons