Annons

Köpte av bilbedragare – får lämna tillbaka bil

De två Kungsbackaborna köpte den begagnade bilen i god tro. Men mannen och hans dotter borde ha förstått att det var något skumt med affären. Nu får de lämna tillbaka bilen, värd 50 000 kronor, till dess rättmätige ägare.

Nyheter | 06 December 2019 20:30

Det var i februari förra året som den 22-åriga dottern, som är bosatt i Kungsbacka, annonserade efter en begagnad bil på Facebook. Annonsen gav effekt och strax efteråt blev den unga kvinnan kontaktad av en 30-åring från Småland som erbjöd sig att sälja en Volvo XC90 till henne för 60 000 kronor.

Kontanter och ring

Affären gjordes upp och bilen såldes för 28 000 kronor kontakt och en ring värd cirka 30 000 kronor. Bilen skrevs på 22-åringens far, eftersom försäkringen då blev billigare. Men det visade sig snart att bilen inte sålts av den rättmätige ägaren.

Bilen var stulen

Tre dagar tidigare hade den 30-årige smålänningen nämligen lurat bilens ägare att lämna ifrån sig fordonet – utan att ha fått betalt.

Enligt ägaren hade 30-åringen betalat för fordonet via en banköverföring som han verifierat genom att visa en så kallad skärmdump från sin mobilbank.

Skärmdumpen visade sig dock vara fejk. Några pengar hade aldrig förts över till säljaren från 30-åringens konto. Bilen anmäldes stulen och togs i beslag och smålänningen åtalades för bedrägeri. 

Ville behålla bilen

När mannen för en tid sedan ställdes inför rätta i Varberg, fanns såväl den omtvistade bilens första ägare, som duon som köpt den på plats i rättssalen.

Bilens nya ägare från Kungsbacka hävdade att de köpt fordonet i god tro och att polisen därför borde återlämna Volvon till dem.

Bilen ska lämnas tillbaka

Tingsrättens ledamöter var dock av en helt annan mening och rätten förklarade 30-åringen skyldig till bedrägeri. Brottet ska omfattas av en tidigare utdömd skyddstillsyn. Utöver det ska smålänningen betala drygt 7 000 kronor, som ersättning för en del av rättegångskostnaderna och avgift till Brottsofferfonden.

Bilen får de två Kungsbackaborna snällt lämna tillbaka till fordonets ursprungliga ägare.

Tingsrätten anser nämligen att det funnits flera omständigheter kring bilköpet som borde ha fått den 59-årige mannen och hans dotter att fatta misstankar mot säljaren. Därför borde de ha gjort betydligt mer för att kontrollera att bilaffären de stod i begrepp att genomföra vilade på laglig grund.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sam förverkligade sin dröm i Sverige

Familj För nio år sedan packade Sam Elmore och familjen sina väskor i USA och flyttade till Tostared. Nå...

Kvinna dömd för penningtvätt och misshandel

Blåljus En 45-årig kvinna har dömts för att ha hotat och misshandlat sin son, samt fyra fall av ...

Dömd rånare begärs häktad på nytt

Blåljus En 20-årig man som flera gånger dömts för rån, har nu begärts häktad ...
Annons