Annons

Konstsalong till förmån för kvinnojour

I höst anordnas en konstsalong som en del i Norra Hallands 100-årsfirande. Alla konstnärer från kommunen får delta och en jury bedömer utställningen som avslutas med en konstauktion till förmån för Kungsbacka kvinnojour.

Nyheter | 28 Maj 2021 18:45

När Norra Halland fyller 100 år anordnas en konstsalong som en del i firandet.

FOTO: Ann Kristin Ekman

– I slutet av förra året började vi planera för en konstutställning och en auktion i samband med att Norra Halland fyller 100 år. Tanken har hela tiden varit att skänka överskottet till välgörande ändamål. Kvinnojouren har haft det svårt ekonomiskt i flera år och vår marknadsgrupp beslutade därför att överskottet ska gå till kvinnojouren. I samband med utställningen och auktionen kommer vi också att ordna en insamling till förmån för kvinnojouren, säger Stefan Pettersson, vd och chefredaktör på Norra Halland.

Ge stöd

Konst och kultur är viktigt, inte minst i tuffa tider, liksom att ge stöd åt människor som mår dåligt och behöver hjälp och skydd. Under pandemin har den psykiska ohälsan ökat liksom våld i nära relation.

–  Mycket har känts trist under pandemin. Konst är inspirerande och trevligt att samlas runt, så en utställning som en del vårt jubileumsfirande kändes passande. Samtidigt som vi uppmärksammar konsten vill vi också lyfta och ge bidrag till det viktiga arbete som Kungsbacka kvinnojour gör, säger Anna Odviken, produktion och marknad på Norra Halland och med i arrangörsgruppen.

Betyder mycket

Norra Hallands Konstförening fick frågan om att vara medarrangör till utställningen.

– Föreningens syfte är att sprida konstintresset och det vill vi göra på alla sätt vi kan. Jag vill att alla ska impregneras av konst. Ingen ska känna sig främmande i en konstmiljö.

Konst betyder så mycket, stimulerar till andra sorters samtalsämnen och ger andra perspektiv. Det var ingen tvekan när vi fick frågan, säger Lisbeth Hedelin, ordförande i Norra Hallands Konstförening.

Jury bedömer

Alla konstnärer i Kungsbacka kommun som vill är välkomna att lämna in konstverk. Första urvalet görs av en jury som bedömer de bidrag som lämnats in digitalt först. Cirka 20–30 fysiska verk väljs sedan ut till utställningen som är i Galleri Hjertstedska Villan.

Senast den 1 oktober ska bilderna på konstverken vara inskickade via mejl för jurybedömning. Vernissage hålls den 20 november klockan 11 i galleriet.

Konstutställningen pågår sedan fram till den 12 december.

Tidigare i Norra Halland:

Samverkan kan hjälpa kvinnojouren

Akut läge för kvinnojouren

Kvinnojouren hoppas på corona-bidrag

Karin blev utsatt för ekonomiskt våld

Tvingas leva i skyddat boende

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Långa köer på E6 efter olycka

Trafik Framkomligheten på E6 i norrgående riktning var tidigare ikväll starkt begränsad. En olycka skapade långa kö...

Krönika: Virtuos på flera sätt

Krönikor Jag har gjort det massor av gånger förut, lyssnat på Sommar i radions P1. Men speciellt vill jag ...

Krävs på över 900 000 kronor

Nyheter En kvinna i 40-årsåldern har fått för mycket pengar från Försäkringskassan. Nu vill ...
Annons