Vädret idag
Molnigt
14°C
Prognos juli 16, 2019
dag
Delvis soligt
19°C
 

Konsten att åka rulltrappa

Jag tycker att rulltrappan är en fantastisk uppfinning. Men jag har vissa invändningar till hur de är konstruerade. Jag utgår från att det måste vara fler än jag som retar sig på att själva stegen och räcket inte rullar i takt. Det är ju inte så att rulltrappan är en ny uppfinning. Man måste ju på de här åren ha kunnat komma på en lösning som tar itu med problemet att när man står och lutar sig mot räcket så helt plötsligt är arm och överkropp en bra bit framför fötterna. Så får man ta ett nytt tag i räcket, men snart är man i samma sneda position igen.

 

Hur svårt kan det vara, kan man ju tänka. Tydligen är det jättesvårt. Jag har inte åkt i en enda rulltrappa där detta inte händer. Det får mig att fundera om det finns en tanke bakom denna otakt… en markering att här ska vi inte stå och hänga i rulltrappan kanske.

 

Sedan har vi problemet med att gå på och av en rulltrappa. Man ser stegen rulla fram och så med trevande fötter försöker man komma rätt på steget. Ofta hamnar man med foten precis där steget kommer att veckla upp sig och så står man där och svajar innan man fått tillbaka balansen. Sedan kommer partiet som jag precis skrev om, där kroppen tack vare räcket får en framåtlutad position. Och sedan kommer problemet med att komma av rätt. Börjar man gå för fort kommer man troligen i otakt och väntar man för länge står man där och glider av till ett totalstopp.

 

Och så har vi rulltrappans trafikregler. Här är det högerregeln som gäller och vill du köra om håll till vänster. Stora väskor och barnvagnar få ta sig upp och ner på annat sätt och husdjur ska bäras.

 

Ibland kan ju rulltrappan stå still och när någon närmar sig rullar den igång. Men ibland börjar den inte rulla och så får man ett tvärt stopp innan man inser att man måste gå upp för egen maskin. Och sedan tittar man sig så klart omkring för att se om det var någon som såg det pinsamma att man trodde rulltrappan var igång.

 

Jag tycker ändå att rulltrappan är en fantastisk uppfinning, bortsett då från ovanstående synpunkter.

 

Annika Lundby
Annika Lundby Reporter & Familjeredaktör 0300- 52 13 65

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 12 juli

kl 10.30 Gemensam promenad i Åsa. Föranmälan. Arr: Anhörigcenter. 

kl 12–15 Origami. Prova på att vika djur och blommor, loppor eller båtar till vattenleken utanför Naturum. Origami är en gammal japansk konstform som roat både stora och små i mer än tusen år.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås.

Lördag 13 juli

kl 11–15 Biodlingens dag på Naturum. Kungsbacka biodlarförening svarar på frågor...

Läs Mer

Så här funkar eNH!