Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Konst helt uppåt väggarna

Ska den här gårdsfasaden vid Västergatan bli en jättemålning?

 

Två fasader i Kungsbacka ska täckas av stora målningar i sommar. Kungsbacka är en av tolv kommuner i Göteborgsregionen som ingår i projektet Artscape, där internationella konstnärer gestaltar folksagor.

Artscape Saga är ett konstprojekt som pågår i sommar, 27 maj –16 juni. Projektet leds av den ideella gatukonstorganisationen Artscape i nära samarbete med västsvenska kommuner. Årets tema är världens folksagor. Konstnärerna från hela världen är inbjudna och de blir tilldelade en folksaga var, som de sedan ska gestalta med ett unikt konstverk. Informationen om vilken konstnär som får vilken saga och vilken ort har hittills varit hemligt.

Men på fredagen fick Kungsbacka reda på vilken en av konstnärerna är: Beau Stanton från USA. Han är enligt pressmeddelandet känd för att låta sig inspireras av antiken, mytologi och klassisk bildkonst, och sen skapa verk som belyser moderna samhällsproblem. Men vilken saga han ska tolka är inte klart.

På måndag blir nästa konstnär klar.

Men var ska det målas?

– Ja, vi har kämpat med detta, det är svårt att hitta bra ställen och få med sig fastighetsägarna, säger Britta Nyström, utvecklare konst på Kultur och fritid.

Men nu har förvaltningen ansökt om bygglov på flera ställen.

– Det handlar om en fasad vid Västergatan, bakom Pizzaboden i innerstaden. Andra ställen är Eon-huset och Teliahuset bakom Esteten där det byggs just nu.

Genom att ge det offentliga rummet lite mer färg hoppas man samtidigt höja intresset och kunskapen om konst hos alla i Kungsbacka. Till en av väggarna ska kommuninvånare få vara med och ge förslag, men exakt hur det ska gå till är inte bestämt.

– Tanken är att de ska pryda fasader under många år framöver, säger Britta Nyström.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!