Annons

"Kommunikationen brister i alla led"

Lisa Barkman, 26, före detta kungsbackabo och blivande civilekonom som varit med om att skriva en kandidatuppsats om Kungsbackas hemtjänst, Planering för en effektiv hemtjänst – En fallstudie om kapacitetsplanering och schemaläggning inom hemtjänsten i Kungsbacka kommun.

Vård | 13 Juli 2020 11:19

Lisa Barkman har skrivit en kandidatuppsats om hemtjänsten i Kungsbacka tillsammans med studiekamraten Sara Björnhager.

FOTO: Privat

När du och din studiekamrat Sara Björnhager arbetat med er uppsats har ni undersökt hur arbetet med planering och schemaläggning i Kungsbackas hemtjänstorganisation fungerar. Vad visar undersökningen?

– Vi har lagt mycket fokus på att titta på hur införandet av ett nytt planeringssystem med tillhörande organisationsförändringar gått till. I samband med det har vi bland annat kunnat se att kommunikationen brister, i alla led. Vi ser det som ett stort problem för hemtjänsten i Kungsbacka kommun.

Hur yttrar det sig?

– Eftersom införandet av det nya planeringssystemet gått till på olika sätt på olika ställen inom organisationen har personal på olika enheter fått olika information och olika mycket utbildning i det nya systemet. Följden blir att det nya systemet fungerar bra på vissa enheter, medan det fungerar sämre på andra.

Vad kan man göra åt det?

– I vår uppsats ger vi flera förslag på åtgärder som skulle kunna göra hemtjänsten mer effektiv. Att se till att personalen är mer delaktig i förändringar är ett av dem. Att förbättra planering och dokumentation genom att lägga in tid för dokumentation i personalens scheman och ge en specifik person i uppdrag att på heltid ägna sig åt planering är två andra. Att dela in hemtjänsten i mindre geografiska områden är ytterligare ett exempel på hur man kan förkorta restider och förbättra kontinuiteten.

Hur kommer det sig att ni valde hemtjänsten för er kandidatuppsats?

– Jag har själv arbetat som timvikarie i hemtjänst och Sara Björnhager har ett förflutet inom vården. Så, samtidigt som vi båda är insatta i ämnet, tycker vi båda två att ämnet är intressant att fördjupa oss i, inom ramen för ämnet industriell ekonomi och operativ styrning.

Ni har gjort en gedigen och professionell granskning av hemtjänsten i Kungsbacka. Vad ska er uppsats användas till?

– Undersökningen är i första hand vår kandidatuppsats. Men den är både publicerad och betygsatt, med betyget väl godkänd, så visst hoppas vi att Kungsbacka kommun vill låta den inspirera till förändringar. Överlag borde fler kommuner och regioner använda sig av högskolor och universitet för att undersöka olika ämnen och delar i sina organisationer. Det är givande för studenterna, men hjälper också organisationer att undersöka olika delar av deras verksamhet på djupet utan att konsult behöver anlitas. Så vi hoppas så klart att Kungsbacka kommun ska vilja använda sig av vår uppsats.

Vad händer nu på det personliga planet?

– Nu ska jag söka jobb eller läsa vidare. Vi får se vad situationen erbjuder för möjligheter.

Kan du, som nybliven civilekonom, tänka dig en framtid på chefsnivå i hemtjänsten eller vården?

– Ja, jag kan absolut tänka mig att arbeta på operativ nivå i vården. God vård är jätteviktigt! Och jag brinner för äldrevården. Vi blir ju dessutom allt äldre.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Att ta en tur i naturen är poppis i pandemin

Miljö och natur Att gå på tur i naturen har blivit poppis under pandemin. Besöksrekorden har haglat tätt i Kungsbackas naturreservat. ...

Badvattnet mäts automatiskt

Nyheter I sommar kommer badvattentemperaturen på kommunens populäraste badplatser att mätas med hjälp av sensorer som är placerade ...

Vård- och omsorgschef lämnar sin tjänst

Vård Det blir chefsbyte på förvaltningen för Vård och omsorg. Förvaltningschef Lillemor Berglund har sagt upp sig. ...
Annons