Vädret idag
Mestadels soligt
21°C
Prognos juli 21, 2018
dag
Delvis soligt
22°C
 

Så ska kommunen hjälpa djurägare

Torkan slår hårt mot djurägare och djur runtom i landet, likaså i Kungsbacka. Nu ska kommunen försöka att lindra den svåra situationen.

– Vi vill dra vårt strå till stacken, säger Fredrik Hansson (C) mer bokstavligt än vanligt.

 

Grundvattennivåerna är låga och fylls inte på. En sommar utan regn innebär torka och då också brist på foder. Det slår hårt mot många djurägare och deras djur.

– Jag har hört att det kommer att bli akut på vissa håll och att det finns en del som är inne och knaprar på vinterfodret, säger kommunalråd Fredrik Hansson.

 

Enligt politikern är tjänstemän nu i full gång med att inventera kommunens mark för att hjälpa djurägare och lantbrukare. Målet är att både hitta mark där det går att slå gräs till foder, men också betesmark. Fredrik Hansson berättar också att kommunen eftersöker privatpersoner som äger mark och som också kan tänka sig att hjälpa till. Då ska man höra av sig till kommunens växel.

– Man får väl ha ett hektar om det ska vara värt det, men alla bidrag godtages och sen får vi värdera, säger kommunalrådet.

 

Kommunens inventering förväntas vara färdig så snart som möjligt och Fredrik Hansson berättar att han då ska ha mer information om läget.

Hade inte en markinventering kunnat göras innan?

– Nej, det ser jag inte som möjligt. Det har ju inte hänt tidigare i historien att vi har haft en sådan brist på foder. En inventering hade kunnat göras förebyggande men samtidigt vet vi vilken mark vi äger och det är inget jättejobb, säger han.

Kan kommunen göra något mer?

– Varje djurägare har ett ansvar att tillse foder till sina djur. Det ska man inte glömma. Jag ser inte att kommunen kan göra mycket mer än det vi gör nu.

Erik Nilsson

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!