Annons

Kommunen begränsar insatser till dementa och funktionsnedsatta

Kommunen har fattat beslut om flera förändringar inom vård och omsorg, som en direkt följd av coronaviruset och spridningen av covid-19.
Bland de verksamheter som berörs finns dagomsorgen och ledsagarservice.

Vård | 01 April 2020 18:00


Enligt beslutet, som gäller omedelbart, stängs tillfälligt dagomsorgerna.

Dagomsorgen är ett stöd som finns reglerat inom Socialtjänstlagen och som vänder sig till personer med demensproblematik eller långvarig fysisk funktionsnedsättning. Syftet med omsorgen är att skapa en meningsfull dag i en hemlik miljö, främst på vardagar. Den kan också beviljas för att avlasta anhöriga.

Även ledsagarservice som inte är av nödvändig karaktär, kommer tillfälligt att begränsas. Det innebär till exempel att hemtjänstpersonal inte kommer att följa med som ledsagare till olika aktiviteter eller för att träffa släkt och vänner.

Kommunen har också fattat beslut om att tillfälligt stänga samtliga växelvårdsplatser, det vill säga plaster där personer som vårdas i hemmet tillfälligt bor, för att de anhöriga ska kunna få avlastning.

Majoritet över 70 år

Enligt ett pressmeddelande från Kungsbacka kommun är majoriteten av dem som berörs av åtgärderna över 70 år och hör därför till riskgruppen att få covid-19.

Sammanlagt berörs cirka 120 personer inom dagomsorgen, 50 inom växelvården och 280 personer av beslutet om begränsad ledsagning.

Beslutet om åtgärderna har fattats för att minska mötena mellan personal och enskilda.

Begränsningarna kommer att införas successivt, för att man från kommunens håll ska kunna vara säker på att de personer som berörs kan få stöd från annat håll, under tiden som de varar.

De direkt berörda, men också deras anhöriga kommer att kontaktas av kommunens biståndshandläggare för att diskutera individuella lösningar.

Beslutet gäller fram tills dess att nämnden för Vård och omsorg fatta nytt beslut i frågan.

 

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

Bränn mysbyxorna på bål

Krönikor Får vi någon värme i år, tror ni? Det är den typen av samtalsämnen vi frusna ...
Annons