Annons

Kommunen anmäls efter misslyckande att klara LSS

I snart tio år har kommunen misslyckats med att se till att en person med insatser enligt LSS, lagen om stöd och service, får en meningsfull sysselsättning.
Det menar personens ombud, som nu anmäler kommunens Individ- och familjeomsorg för att ha brustit i sitt ansvar.

Nyheter | 23 Mars 2020 11:45

Personen det handlar om har varit utan arbete sedan 2001, istället har hen varit hänvisad till ekonomiskt bistånd (socialbidrag), varvat med praktikplatser för att Arbetsförmedlingen skulle kunna bedöma arbetsförmågan. Enligt Arbetsförmedlingen kunde myndigheten inte tillgodose personens behov och hen blev därför ofrivilligt utskriven.

Det har enligt anmälan inneburit att den berörda hamnat i ett ansvarslimbo, utan tydlig åtgärdsplan eller målsättning, där Arbetsförmedlingen menade att personens funktionshinder innebar ett hinder för att kunna söka jobb och Försäkringskassan ansåg att personen i fråga var för frisk för att vara sjukskriven.

Tagit skada

Enligt anmälan har kommunens misslyckande att se till att den berörda personen får arbete eller utbildning med möjlighet till egen försörjning, så som lagen säger, lett till att hen tagit skada både ekonomiskt och psykiskt. Anmälaren menar vidare att kommunen bör ta sitt samordningsansvar och återuppta samarbetet med Arbetsförmedlingen och habiliteringen. Tillsammans ska man sedan se över förutsättningarna att få personen inskriven vid Arbetsförmedlingen samt hitta en lämplig arbetsplats eller utbildning, så att personen kan få så goda och lika levnadsvillkor som andra i samma ålder.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Besöksförbud i boenden med särskild service

Vård Spridningen av det nya coronaviruset har nu nått en så hög nivå att Folkhälsomyndigheten skärpt sina ...

Nya direktiv för kommunpersonal: "Jobba hemma"

Nyheter Efter att Folkhälsomyndigheten kommit med nya allmänna råd uppmanar kommunen nu anställda att i större ...

LOK-stödet betalas ut tidigare än planerat

Sport Många föreningar i Kungsbacka kommun har en tuff ekonomisk kamp framför sig. Då har kommunen valt underlä...
Annons