Annons

Kollaskolan är bäst i Sverige på programmering

När Cecilia Tegenstrand anmälde Kollaskolan att delta i Internetstiftelsens programmeringsutmaning trodde hon inte att de skulle vinna. Men det gjorde de med råge.

Skola | 21 November 2020 14:00

Kollaskolan har vunnit Internetstiftelsens programmeringsutmaning och är därmed bäst i Sverige på programmering. Cecilia Tegenstrand som undervisar femmorna på skolan i programmering anmälde skolan till tävlingen och de slog de andra skolorna i Sverige med hästlängder.

FOTO: Privat

167 skolor i Sverige har deltagit i Internetstiftelsens programmeringsutmaning i samband med EU-initiativet Code week. Bland dem finns Kollaskolan som plockade hem segern genom att ha rapporterat in hela 831 programmeringslektioner under cirka ett år. Det är 200 fler än andraplatsen som gick till Utsäljeskolan i Huddinge.
– Jag hade sett reklam om Code week på sociala medier och det var lite lustigt för jag hade redan hittat Internetstiftelsen när jag googlade för att hitta mer om programmering i skolan, säger Cecilia Tegenstrand som har programmering med Kollaskolans tre klasser i femman.

Att vinna känns så klart hedrande.
– Tävlingen är en rolig och bra grej och att Internetstiftelsen skänker pengar till Unicef för varje elev som gör en lektion i samband med detta känns väldigt bra.

Ingår i kursplanen

Eleverna på Kollaskolan arbetar främst med det digitala programmeringsverktyget Scratch.
– Det finns olika typer av programmering. Scratch är blockkodning. Det bygger på färgglada block som ett lego eller pussel som du klickar ihop i ett program. Att programmera kan liknas vid att skriva ett manus.

Du har en scen och ett manus där man skapar koder och man har skådespelare, så kallade sprajtar, som kan göra saker. En sprajt kanske är en nyckelpiga eller en häst. Sedan kan man välja om man vill ha en eller flera sprajtar som kan prata med varandra. Man kan bygga spel eller skapa en saga. Man kan även koppla det till ett ämne.

– Till exempel om vi jobbar med energiprincipen i NO så kan man skapa en saga om det. Det blir då mer konkret och lättare för eleverna att ta till sig. Det finns hur mycket som helst man kan göra med programmering, säger Cecilia Tegenstrand.

I kursplanen

Programmering ingår sedan en tid i kursplanen för matematik och teknik.
– Programmering är så aktuellt att man vill lägga in det redan i grundskolan. Och programmering finns överallt, i hemmet, på jobbet, ja överallt, säger Cecilia Tegenstrand som själv är ganska ny som lärare i ämnet.

– Jag och eleverna lär oss tillsammans och det är väldigt roligt. De lär mig saker och jag lär dem saker. Det är att ge och ta. Och just nu går jag en vidareutbildning i programmering.
Eleverna tycker programmering är inspirerande.

– Det är roligt för man får lära sig så många olika saker och vi får lära oss vad man ska tänka på när man gör program, säger Viggo i klass 5B.
– Jag tycker om att skapa så därför är programmering roligt, säger Halley i 5A.
– Scratch är kul att jobba med. Där får vi göra spel som till exempel figurer som gör saker, man kan få dem att gå framåt eller att de ska stanna, säger Lova i 5B.

Eleverna tycker det är bra att programmering finns på schemat.
– Programmering är så mycket. Det är väldigt många grejer runtomkring oss som är programmering, säger Felix i 5C.
– Själv kunde jag mycket programmering redan innan. Vi har lite fötts med datorer. Jag tycker det är ganska lätt men det finns även de som tycker det är svårt, säger Elsa i 5C.
Att ha vunnit tävlingen och att nu kunna titulera sig bäst i Sverige på programmering är något att vara stolt över tycker eleverna.
– Det känns riktigt bra, säger Ludvig i 5A.

Cecilia Tegenstrand och Lova i klass 5B jobbar med programmeringsverktyget Scratch.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Förvaltningschefen nöjd med alternativa verksamheten

Vård Den dagliga verksamheten för personer med funktionshinder har varit utflyttad till och från i ett år. Nu fö...

Jakten på havets silver

Familj Laddade och välklädda, med spön drag och flugor. I veckan var det premiär för fiskeklubbens ...
Annons