Agneta Regner får leta efter äpplena i år.

FOTO: Anton Lorentzson

Sedan 2003 driver Agneta Regnér och hennes man, Jan Regnér, äppelodlingen Regner Garden utanför Frillesås. Trots torkan förra året producerade träden runt åtta ton äpplen. I år verkar det bli mindre. Agneta Regnér menar att vädret är en stor orsak till det.
– Det blev ju varmt väldigt fort, då tänker man att det ska bli ett bra år. Men sen hade vi sex frostnätter innan sommaren och då går det snabbt utför. Så som det ser ut nu så blir det nog rätt dåligt med äpplen i år, säger hon.

De äpplen som ändå mognar används på alla möjliga olika sätt. Främst görs det äppelmust på gårdens eget musteri. De har även en gårdsbutik där de säljer marmelad, must, glögg och mycket annat. På gården finns det över 3500 fruktträd och tusen av dessa är nya för i år. 
– De har växt två år i Holland innan de skickades hit. Det är bättre klimat där och trädet får bättre förutsättningar för att kunna bära mycket frukt i framtiden. I år bär de nog inte jättemycket äpplen, men nästa år kan det bli mycket, säger Agneta Regnér.
Gården köper även in humlesamhällen som kan hjälpa till att pollinera träden.
– Det sköter sig rätt bra av sig självt då. Vi har mycket bra nyttodjur, men fåglarna kan vara lite jobbiga. De äter upp frukt och bär men även insekter. Så vi har nog Sveriges nyttigaste fåglar här med tanke på hur mycket antioxidanter och c-vitamin de får i sig, säger hon med ett skratt.Det är inte bara äpplen som odlas på gården. Det finns över tusen bärbuskar med aronia, havtorn och kanadensiska blåbär och mycket annat. Det odlas även rödlök och olika örtväxter. Dessa använder Agneta Regnér till sin nya favoritsyssla. Hon torkar det.
– Jag testar att torka allt. Sedan hackar jag upp det och serverar på till exempel våfflor. Smakerna exploderar nästan när man torkar och det är väldigt gott. Det håller också väldigt länge, säger hon.

Varje söndag har hon öppet sitt café och gårdsbutiken. Varje söndag kommer det gäster. Hon är ensam i caféet och än så länge passar det bra med endast en öppen dag.
– Jag både pluggar och jobbar deltid. Så en dag räcker, annars hinner jag inte med, berättar hon.

Gården tar även emot äpplen från privatpersoner som vill göra must från sina egna äpplen. Minimum är 100 kilo och då får man den i bag-in-box. Gårdens egen must säljs i gårdsbutiken och till olika hotell och företag i närområdet. 
– Vi har samarbete med till exempel Gottskärs hotell. De har vår must på deras frukostbuffé och den är väldigt populär.
Nästa projekt är att göra egen calvados. Den ska heta Hallandos. Agnetas man har nyss gått en bryggeriutbildning som ska sköta produktionen.
– Det ser vi mycket fram emot. Vi ska även börja göra gin. Förhoppningsvis kan vi komma igång med det redan till hösten, men senast till våren. Det är redan en del företag och hotell som är intresserade av att köpa in det, säger Agneta Regnér.