Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

”Klassisk” fritidsgård ingen lösning

"Det är ett ständigt arbete att försöka nå flera ungdomar", säger enhetschef Cecilia Pihl, ansvarig för fritidskonsulternas arbete med ungdomar i kommunen. Foto: Kristian Alm

 

Ska Kungsbacka gå tillbaka till mer traditionella fritidsgårdar? Nej, enligt en färsk utredning. Men balansen har varit lite fel, medger kommunens ansvariga.

 

För några år sedan bytte Kungsbacka arbetssätt. I stället för att erbjuda lokaler och personal på plats, ville man att ungdomarna skulle bli aktiva för att få tillgång till stöd och utrymme.

Det kunde handla om att meka med bilar, musik, ja egentligen vad som helst där man såg att det fanns en drivkraft och ett syfte.

– Det blev framgångsrikt. Vi är med i ett nätverk med 40 kommuner och vi har haft många studiebesök som velat se hur vi jobbar, berättar Cecilia Pihl, enhetschef på Fritid och ansvarig för verksamheten.

Men det fanns en baksida. De som inte var så drivna, hade plötsligt svårare att passa in. Besökssiffrorna gick ner, och det fanns kritiska röster.

 

I våras la Sverigedemokraterna en motion där man ansåg att kommunen borde gå tillbaka till mer traditionella fritidsgårdar.

Förvaltningen för Kultur och fritid gjorde väl inte vågen precis, men politikerna beslöt att utreda hur det nuvarande systemet fungerar.

Nu är den klar, och slutsatsen är att nuvarande arbetssätt på det hela taget är bra. Men det borde finnas fler alternativ för de som inte är så engagerade.

Det är dock ingen lösning att bara ha ”gammeldags” öppna fritidsgårdar. Forskning visar att det kan leda till ”häng” där negativt beteende stärks, och att lokalen snarare blir en plattform för destruktivt beteende.

Men utredaren slår också fast det som kritikerna pekat på: enbart riktad verksamhet når för få ungdomar.

– Även vi har sett att vi behöver bli bättre på att berätta vad vi faktiskt erbjuder och när vi har öppet på våra mötesplatser. Balansen mellan öppen verksamhet utifrån ungdomarnas behov och ungdomsproducerad tid är något vi hela tiden måste jobba med, säger Cecilia Pihl.

 

En lösning, som Norra Halland skrev om nyligen, är det man kallar K2Ung. Där erbjuder man skaparverkstäder fasta tider flera gånger i veckan på Elektronen, Fyren och Galaxen i Onsala. Tonåringarna får stöd av personal, men det finns inget krav på att komma varje gång eller ha en massa förkunskaper.

– Men målet är ju att ungdomarna ska bli engagerade. Vi ser ju hur otroligt mycket de växer när de själva är delaktiga!

Samtidigt alltså en svår balans, eftersom ungdomar i kommunens egen undersökning gärna vill ha en ”prestationsfri” fritid och en mötesplats där man bara kan träffas.

– Vi diskuterar det här på varje arbetsplatsträff!

 

Man har också testat med mobil verksamhet.

– Det stämmer, det handlar om att ta sig dit där ungdomarna är. Främst i skolorna där ungdomskonsulenterna finns på plats regelbundet för att lyssna in ungdomarna och informera om arrangemang och vad vi kan erbjuda dem.

Besökssiffrorna visar att man verkar vara på rätt väg. Efter en kraftig dipp 2016 ökade antalet besök svagt 2017 och har hittills i år gått kraftigt uppåt.

– Det handlar bland annat om att vi fått igång bra verksamhet i Frillesås. Men det är ett ständigt, dagligt arbete att nå fler grupper.

Utredaren pekar också på att man kan bli bättre på att sprida framgångsrika försök över hela kommunen. Dessutom saknar han en tydlig vision för hur fritidsverksamheten ska öka sitt digitala fokus (ett mål som hela kommunen har).

– Där är vi väl inte helt överens med utredaren.  Vi tycker att man behöver jobba på olika sätt i olika områden. Men visst, vi kan säkert bli bättre på att sprida det som funkar.

– När det gäller det digitala målet försöker vi hela tiden blanda in ungdomarna mer. Vi vill gärna att de lägger ut youtubefilmer om verksamheten eller gästskriver på vår facebooksida. Det gick inte i första omgången, men vi håller nu på att starta ett arbete där vi gör ungdomarna delaktiga i arbetet med våra sociala medier, säger Cecilia Pihl.

 

 

 

Fakta:

21 ungdomskonsulenter jobbar på Kultur & Fritid Kungsbacka.

Fasta aktivitetslokaler: Elektronen, Fyren, Protonen (Hålabäck), Kobacka aktivitetshus (Klovsten) Galaxen (Onsala), Bostället (Frillesås), Åsa Fritidsanläggning, Särö fritid.

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!