NYHETER 2018-12-05 KL. 13:18

”Klassisk” fritidsgård ingen lösning

TV-klipp och nyheter

"Det är ett ständigt arbete att försöka nå flera ungdomar", säger enhetschef Cecilia Pihl, ansvarig för fritidskonsulternas arbete med ungdomar i kommunen. Foto: Kristian Alm

 

Ska Kungsbacka gå tillbaka till mer traditionella fritidsgårdar? Nej, enligt en färsk utredning. Men balansen har varit lite fel, medger kommunens ansvariga.

 

För några år sedan bytte Kungsbacka arbetssätt. I stället för att erbjuda lokaler och personal på plats, ville man att ungdomarna skulle bli aktiva för att få tillgång till stöd och utrymme.

Det kunde handla om att meka med bilar, musik, ja egentligen vad som helst där man såg att det fanns en drivkraft och ett syfte.

– Det blev framgångsrikt. Vi är med i ett nätverk med 40 kommuner och vi har haft många studiebesök som velat se hur vi jobbar, berättar Cecilia Pihl, enhetschef på Fritid och ansvarig för verksamheten.

Men det fanns en baksida. De som inte var så drivna, hade plötsligt svårare att passa in. Besökssiffrorna gick ner, och det fanns kritiska röster.

 

I våras la Sverigedemokraterna en motion där man ansåg att kommunen borde gå tillbaka till mer traditionella fritidsgårdar.

Förvaltningen för Kultur och fritid gjorde väl inte vågen precis, men politikerna beslöt att utreda hur det nuvarande systemet fungerar.

Nu är den klar, och slutsatsen är att nuvarande arbetssätt på det hela taget är bra. Men det borde finnas fler alternativ för de som inte är så engagerade.

Det är dock ingen lösning att bara ha ”gammeldags” öppna fritidsgårdar. Forskning visar att det kan leda till ”häng” där negativt beteende stärks, och att lokalen snarare blir en plattform för destruktivt beteende.

Men utredaren slår också fast det som kritikerna pekat på: enbart riktad verksamhet når för få ungdomar.

– Även vi har sett att vi behöver bli bättre på att berätta vad vi faktiskt erbjuder och när vi har öppet på våra mötesplatser. Balansen mellan öppen verksamhet utifrån ungdomarnas behov och ungdomsproducerad tid är något vi hela tiden måste jobba med, säger Cecilia Pihl.

 

En lösning, som Norra Halland skrev om nyligen, är det man kallar K2Ung. Där erbjuder man skaparverkstäder fasta tider flera gånger i veckan på Elektronen, Fyren och Galaxen i Onsala. Tonåringarna får stöd av personal, men det finns inget krav på att komma varje gång eller ha en massa förkunskaper.

– Men målet är ju att ungdomarna ska bli engagerade. Vi ser ju hur otroligt mycket de växer när de själva är delaktiga!

Samtidigt alltså en svår balans, eftersom ungdomar i kommunens egen undersökning gärna vill ha en ”prestationsfri” fritid och en mötesplats där man bara kan träffas.

– Vi diskuterar det här på varje arbetsplatsträff!

 

Man har också testat med mobil verksamhet.

– Det stämmer, det handlar om att ta sig dit där ungdomarna är. Främst i skolorna där ungdomskonsulenterna finns på plats regelbundet för att lyssna in ungdomarna och informera om arrangemang och vad vi kan erbjuda dem.

Besökssiffrorna visar att man verkar vara på rätt väg. Efter en kraftig dipp 2016 ökade antalet besök svagt 2017 och har hittills i år gått kraftigt uppåt.

– Det handlar bland annat om att vi fått igång bra verksamhet i Frillesås. Men det är ett ständigt, dagligt arbete att nå fler grupper.

Utredaren pekar också på att man kan bli bättre på att sprida framgångsrika försök över hela kommunen. Dessutom saknar han en tydlig vision för hur fritidsverksamheten ska öka sitt digitala fokus (ett mål som hela kommunen har).

– Där är vi väl inte helt överens med utredaren.  Vi tycker att man behöver jobba på olika sätt i olika områden. Men visst, vi kan säkert bli bättre på att sprida det som funkar.

– När det gäller det digitala målet försöker vi hela tiden blanda in ungdomarna mer. Vi vill gärna att de lägger ut youtubefilmer om verksamheten eller gästskriver på vår facebooksida. Det gick inte i första omgången, men vi håller nu på att starta ett arbete där vi gör ungdomarna delaktiga i arbetet med våra sociala medier, säger Cecilia Pihl.

 

 

 

Fakta:

21 ungdomskonsulenter jobbar på Kultur & Fritid Kungsbacka.

Fasta aktivitetslokaler: Elektronen, Fyren, Protonen (Hålabäck), Kobacka aktivitetshus (Klovsten) Galaxen (Onsala), Bostället (Frillesås), Åsa Fritidsanläggning, Särö fritid.

 



TV-klipp och nyheter

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Unga i Kungsbacka mår sämre
NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Premium

Unga i Kungsbacka mår sämre

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Gasol och bensin sprängde huset
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 16:30
Premium

Gasol och bensin sprängde huset

Så gick till det i attentatet mot hemtjänsten

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte
SPORT 2024-04-23 KL. 15:45
Premium

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte

Förvaltningschefen: "Vi kommer inte presentera några lösningar"

Signalfel i tågtrafiken
TRAFIK 2024-04-23 KL. 14:35
Premium

Signalfel i tågtrafiken

Tio år sedan branden i Innerstaden
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 11:00
Premium

Tio år sedan branden i Innerstaden

Beskedet om byggstart var efterlängtat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Unga i Kungsbacka mår sämre
Premium | BANDY 2024-04-24 KL. 11:36
FBK värvar doldis som inte velat satsa
Premium | ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 09:16
Ännu en hemvändare till Hanhals
Premium | BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Suparkompisar åtalas för sexköp

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.