Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Klädförbud – vad blir nästa begränsning?

Angående artikeln i NH 7/8 om SD:s motion om klädregler för kommunanställda.

 

Idag gick min blodcirkulation i taket! Hur kan någon i ett demokratiskt land ta sig rätten att välja en annan individs klädkod?

 

Dessutom med hänvisning till religion när vi har och länge har haft religionsfrihet i Sverige. Jag kan förstå klädkoder å yrkets vägnar, inom vård där hygienen är viktig, som brandbekämpare där kläderna skyddar mot skada, vägarbetarnas varselkläder med mera.

 

Men att en individ inte får välja sin egen klädkod i vardagslag är absurt. I detta fall är SD emot Islams religiösa symboler, vad blir nästa begränsning? Vad säger SD om Davidsstjärnan och Buddha statyer eller Hare Krishna munkar och katolska nunnor? Kommer de att stanna vid religiösa symboler?

 

SD använder som argument att en sjal är förtryck och kommer därmed undan att göra något åt de verkliga orsakerna till förtryck. Eller tror de att de kvinnor som idag lever i förtryckande förhållanden får det lättare med ett sjalförbud? Har de glömt, eller väljer de att blunda för, att det finns förtryck inom alla religioner liksom det finns ömhet, vänlighet och omtänksamhet inom alla religioner.

 

Texter kan tolkas på fler sätt och även Bibeln har använts och används för att förtrycka. Förtryck av individer kan inte bekämpas med åsiktsförbud. För att citera Lennart Koskinens tolkning av det 7 budordet "Du skall inte stjäla" är "Respektera andras egendom och rättigheter". Respektera varandra som människor med olika erfarenheter så blir det nog bra tillslut.

 

Annalena

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

 1. Elizabeth Carlsson
  augusti 24th, 2018 12:45

  Annalena, du skriver: att en individ inte får välja sin egen klädkod i vardagslag är absurt.
  Det stämmer, just så det är, för de flesta kvinnor som täcker sig får INTE välja sin egna klädkod, de är påtvingade att täcka sig! Tycker du att det är OK?
  Jag tycker inte att det är OK, det är förtryck och det är männens sätt att visa sin makt över kvinnan!
  Vill du att din man eller bror ska bestämma allt över dig?
  Snälla du, vi bor och lever i Sverige!

  Elizabeth Carlsson

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!