19 Februari 2021 09:30 | Kristian Alm

Vår katt Messi står inte högt i kurs just nu.
Hela hösten har kattskrället släpat in en mus varje vecka och placerat i vardagsrummet. Ibland levande så att vi fått jaga den lilla vettskrämda stackaren tills vi lyckats tränga in den i ett hörn och med hjälp av en burk förpassa den ut i trädgården.

Eller död, så att vi antingen trampat på liket på köksmattan eller hittat det intorkat under soffan när vi städar (vi gör inte det så ofta).

Nå, efter att ha haft katt i tjugo år reagerar man inte så mycket på den typen av egentligen makabra händelser.

“Något var helt klart fel”

Nu till saken:
I ett par veckor har det hörts skrapande ljud i köket. Vi har gått runt och lyssnat, och då har det omedelbart slutat. Vi enades till slut om att det nog kom från kylskåpet.

– En mus bakom kylen! utbrast min fru, som inte är förtjust i små pipande varelser.

– Äsch, då hade Messi för länge sedan reagerat, titta hon är helt ointresserad. Nej, det är något i kylsystemet som låter, så kan det vara med gamla kylskåp, menade jag.

Men så skulle jag i veckan ta mig ett glas mjölk på kvällen. Då såg det så märkligt ut i kylen. Full med vitt fnas. När jag tittade närmre efter var inte längre avrinningshålet för kondensvatten några millimeter stort, utan flera centimeter. Något var helt klart fel.

Inget annat att göra än att dra fram kylen.

Och där, i den lilla kondensskålen längst ner tittade en förskrämd mus fram. Där hade den gjort sig ett mysigt bo av dammtussar och cellplast som den gnagt bort från kylens baksida, och till slut lyckats ta sig in bland ostar och grönsaker bakvägen genom det förstorade kondenshålet.

Själva genombrottet måste ha skett alldeles precis, för inget verkade gnagt på i kylen, och inga muslortar syntes där heller.

Nu följde en lång jakt där musen gömde sig aningen bakom kylgallret eller under frysen. Efter en halvtimme lyckades vi med kvast och dammsugare skrämma in den i ett hörn och lägga locket på.

Förrädare!

När burken öppnades på yttertrappan tog musstackaren ett stort språng och försvann. Det måste ha varit en fruktansvärd chock att lämna ett varmt och mysigt kök och hamna i minus nio med snö och is.

Men om den inte ätit ur kylen – hur hade den då överlevt i veckor i vårt kök? Det fanns bara ett svar – den hade vågat sig fram på nätterna och käkat av kattmaten. Messi hade alltså delat mat med en mus utan att göra något åt det. Förrädare!

Det blir ingen god fisk på fredagar för henne den närmsta månaden. Och på lördag köper vi en ny kyl.

Läs fler krönikor här