07 Augusti 2020 13:10 | Stefan Pettersson

Det är okej att trängas bland varorna på Gekås i Ullared, leka på Leksand Sommarland eller titta på djur och åka karuseller på Kolmårdens djurpark. Men Liseberg, Gröna Lund och Astrid Lindgrens värld är stängda. Hur galet är inte det?

Hipp som happ

Sverige har alltid varit extremt byråkratiskt och byggts på lagar och förordningar. Det är säkert bra många gånger, men samtidigt hade det varit skönt att slippa en del av alla krångliga passager för att få något gjort lite snabbt. Men när det gäller coronapandemin så verkar det plötsligt vara lite hipp som happ vad som gäller. Hur kan det vara okej att trängas som packade sillar på ett ställe, medan det på ett annat ställe är igenbommat? Jag tycker det är löjeväckande och känns mer som ett lotteri vilka verksamheter som får vara i gång.

Stelbent

För att ta Astrid Lindgrens värld som exempel så höll parken först öppet, men tvingades stänga. ”Om vi spelade två föreställningar samtidigt med 50 åskådare på varje plats så skulle det räknas som 100 personer, även om det var flera hundra meter mellan de olika scenerna, sa parkens vd Joacim Johansson till Tidningarnas Telegrambyrå tidigare i sommar. Parken hade i så fall brutit mot ordningslagen! Vad ska man säga? Hur stelbent får det vara? Kan inte någon högt upp i beslutshierarkin använda lite sunt förnuft och ta fram riktlinjer som funkar?

Hitta lösningar

Jag är övertygad om att allt från nöjesparker, fotbollsklubbar till kulturarrangemang själva kan se till att hitta lösningar för att hålla social distansering. Vi ska självklart inte riskera en corona-explosion. Men går det bra att sitta på en restaurang med människor omkring sig så har jag väldigt svårt att se problemet i att ta in exempelvis 4 000 åskådare på en fotbollsarena som har 20 000 platser. Finns bara viljan uppifrån så ser inte jag någon fara med det. Nej nu är det hög tid att höjdarna sätter lite fart och fattar beslut så att fler verksamheter i vårt land kan smyga i gång igen.

Trevlig helg.

Fler krönikor här.